Povratak na glavni izbornik
 
 


Vanda Pavelić Weinert
Mario Beusan: Arhitektura izložbe
Hod u zagrebačkim cipelama – Design Vlasta Jarnjak
Katalog Zgrafa 12
Katalog 52. zagrebačkog salona
Ninoslavne ilustracije
ULUPUH-ova modna povijest - umjetnost odijevanja
Silva Kalčić: SVIJET PREMA LABIRINTU
Martina Petranović: Kamilo Tompa i kazalište
Keramika i suvremena umjetnost
Vida Tućan, monografija
Lazer Rok Lumezi: Bijeli prsten
Martina Petranović: Od kostima do kostimografije
Spomen knjiga Jasenki Pavliša
Katalog 49. zagrebačkog salona
Prepoznatljivo svoja – kostimografkinja Ika Škomrlj
Guido Quien: PRIČE O STVARIMA
Werner Knoedgen: NEMOGUĆI TEATAR
Marina Baričević: Blanka Dužanec
Zagrebačka škola karikature - Ni moda ni doktrina
Drago Turina scenograf
Guido Quien: PRIBLIŽEN POGLED
Katalozi ZGRAF 11 i EduZgraf, 2012.
Peter Weitzner: Teatar objekta
Ivanka Reberski: «Ljerka Njerš»
Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije
Katalog 46. zagrebačkog salona
Monografija ULUPUH-a
Fedor Kritovac: Otkrivanje grada
Katalozi svjetskog trijenala male keramike 1-5
Katalog ZGRAF-a 10
Ruta Knežević: Kostimi
Marina Baričević: Stella Skopal
Emil Benčić: Od znatiželje do iskustva
Suvremeni umjetnički nakit u Hrvatskoj
Marina Baričević: BRANKA FRANGEŠ HEGEDUŠIĆ
Katalog hrvatskih ilustratora
Katalog izložbe hrvatske ilustracije za djecu i mlade
prethodna izdanja


Odaberite sliku koju želite prikazati:


    

    

Anketa
Da li često posjećujete stranice ULUPUHa?
Da, svaki dan
Ponekad
Rijetko
Nikada, danas sam prvi puta
Pogledajte rezultate glasanja



 


Martina Petranović: Kamilo Tompa i kazalište



Martina Petranović: Kamilo Tompa i kazalište

Nakladnici:
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Odsjek za povijest hrvatskoga kazališta
ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti
Za nakladnike:
Akademik Pavao Rudan, glavni tajnik (HAZU)
Dr. art Ivana Bakal, predsjednica (ULUPUH)
Autorica: Martina Petranović
Urednice: Ivana Bakal i Martina Petranović
Grafičko oblikovanje i prijelom: Mario Aničić
Lektura: Lucija Ljubić
Tisak: Tiskara Zelina, Sveti Ivan Zelina, ožujak 2017.
ISBN [HAZU] 978-953-347-144-0
ISBN (ULUPUH) 978-953-327-120-0
216 strana, meki uvez
Maloprodajna cijena knjige: 180,00 kn

O knjizi:

Knjiga Kamilo Tompa i kazalište, posvećena istaknutom hrvatskom likovnom umjetniku i scenografu te suutemeljitelju ULUPUH-a, prva je knjiga biblioteke Kazališna likovnost u knjizi pokrenute u suradnji ULUPUH-a (Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti) i Odsjeka za povijest hrvatskoga kazališta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Biblioteka je zamišljena kao niz kraćih monografija o istaknutim predstavnicima hrvatske kazališne likovnosti – scenografima, kostimografima, oblikovateljima svjetla, lutkarima, kazališnim fotografima, dizajnerima kazališnih plakata... – koji dosad nisu bili primjereno obrađeni i valorizirani te smješteni u povijest i suvremenost hrvatskoga kazališta i nacionalne kulture.
Knjigu Kamilo Tompa i kazalište otvara uvodnik urednice izdanja i predsjednice ULUPUH-a Ivane Bakal, dijelom utemeljen i na razgovoru s Tompinim bliskim suradnikom i prijateljem Ivicom Antolčićem, a slijedi ga memoarski osvrt na lik i djelo Kamila Tompe iz pera Tompine učenice i suradnice, kostimografkinje Ljubice Wagner. U nastavku knjige teatrologinja Martina Petranović analizira brojne vidove Tompina kazališnoga djelovanja kao što su, u prvom redu, scenografski rad u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu i Dramskom kazalištu Gavella te drugim hrvatskim kazalištima, pisanje kritičkih osvrta i tekstova o kazalištu, djelovanje u nekoliko izvaninstitucionalnih kazališnih skupina (Pučki teatar, Družina mladih), istraživanje oblika i mogućnosti lutkarskoga kazališta i lutkarskoga filma, pedagoški rad na Odsjeku za scenografiju Akademije za kazalište i film u Zagrebu i na povezivanju tehničkoga i umjetničkoga segmenta scenografske profesije, oblikovanje kazališnih zastora te nadahnutost kazalištem u likovnom stvaralaštvu.
Tekstualni dijelovi knjige, kojima treba pribrojiti i popis Tompinih kazališnih radova, prepleteni su s bogatom likovnom građom knjige koja obuhvaća Tompina likovna djela na kazališne teme, nacrte lutaka, scenografske i kostimografske skice, fotografije iz kazališnih predstava, kazališne cedulje te korespondenciju i osobnu i kazališnu dokumentaciju. Grafički dizajn knjige potpisuje Mario Aničić. Valja napomenuti da su reproducirana djela prikupljena iz niza hrvatskih, pa i inozemnih institucija, poput Odsjeka za povijest hrvatskoga kazališta HAZU, Arhiva za likovne umjetnosti HAZU, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, zagrebačke Moderne galerije, Muzeja grada Zagreba, kazališta u kojima je Tompa djelovao te Nacionalnog filmskog arhiva u Pragu.
Knjiga je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba te Gradskoga dramskog kazališta Gavella.

O Kamilu Tompi

Kamilo Tompa hrvatski je slikar, grafičar, keramičar i scenograf (Samobor, 28. svibnja 1903. – Zagreb, 23. veljače 1989.). Završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu 1926. i specijalku za slikarstvo kod profesora Ljube Babića i Vladimira Becića 1928. godine. Predavao je prostoručno crtanje i plastično oblikovanje na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu (1947. – 1974.) i metodiku crtanja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Bio je voditelj Odsjeka za scenografiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Bio je prvi predsjednik Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) te suutemeljitelj i prvi predsjednik Centra za dječji crtež u Zagrebu. Izlagao je na izložbama skupine Zemlja (1931. – 1935.) i grupe Mart (1957. – 1961.) te na više skupnih i samostalnih izložbi. Bavio se dekorativnim slikarstvom, keramikom i sitnom plastikom. Pisao je o umjetnosti i problemima dječjega likovnog izražavanja. Eksperimentirao je s animiranim i lutkarskim filmom. Bio je scenograf kazališnih predstava u Zagrebačkom kazalištu lutaka, Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, Zagrebačkom dramskom kazalištu (današnjem Dramskom kazalištu Gavella), Teatru ITD, Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku te na Dubrovačkim ljetnim igrama. Dobitnik je više državnih, kulturnih, likovnih i kazališnih nagrada i priznanja te Nagrade „Vladimir Nazor“ za životno djelo 1968. godine, a 1981. postao je dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Njegov život i djelo obrađeni su u monografiji Marine Baričević Kamilo Tompa, Društvo povjesničara umjetnosti, Zagreb 1990.

O autorici

Teatrologinja Martina Petranović diplomirala je komparativnu književnost i anglistiku (2000.) te studij teatrologije (2000.) na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirala je 2010. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu temom o povijesti hrvatske kostimografije. Radi u Odsjeku za povijest hrvatskog kazališta HAZU u Zagrebu. Suautorica je knjiga 100 godina hrvatske scenografije i kostimografije (1909.–2009.) i Repertoar hrvatskih kazališta, knjiga peta. Autorica je knjiga Na sceni i oko nje (2013.), Prepoznatljivo svoja – kostimografkinja Ika Škomrlj (2014.), Od kostima do kostimografije. Hrvatska kazališna kostimografija (2015.) i Kazalište i (pri)povijest (2015.). Dobitnica je više strukovnih nagrada.

Za realizaciju knjige korištene su fotografije, skice i dokumentacija iz arhiva Odsjeka za povijest hrvatskoga kazališta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te niza kazališnih arhiva i privatnih zbirki.

U prilogu: naslovnica knjige



Datum održavanja: 5.5.2017. / Autor teksta: ULUPUH