Povratak na glavni izbornik
 
 


Vanda Pavelić Weinert
Mario Beusan: Arhitektura izložbe
Hod u zagrebačkim cipelama – Design Vlasta Jarnjak
Katalog Zgrafa 12
Katalog 52. zagrebačkog salona
Ninoslavne ilustracije
ULUPUH-ova modna povijest - umjetnost odijevanja
Silva Kalčić: SVIJET PREMA LABIRINTU
Martina Petranović: Kamilo Tompa i kazalište
Keramika i suvremena umjetnost
Vida Tućan, monografija
Lazer Rok Lumezi: Bijeli prsten
Martina Petranović: Od kostima do kostimografije
Spomen knjiga Jasenki Pavliša
Katalog 49. zagrebačkog salona
Prepoznatljivo svoja – kostimografkinja Ika Škomrlj
Guido Quien: PRIČE O STVARIMA
Werner Knoedgen: NEMOGUĆI TEATAR
Marina Baričević: Blanka Dužanec
Zagrebačka škola karikature - Ni moda ni doktrina
Drago Turina scenograf
Guido Quien: PRIBLIŽEN POGLED
Katalozi ZGRAF 11 i EduZgraf, 2012.
Peter Weitzner: Teatar objekta
Ivanka Reberski: «Ljerka Njerš»
Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije
Katalog 46. zagrebačkog salona
Monografija ULUPUH-a
Fedor Kritovac: Otkrivanje grada
Katalozi svjetskog trijenala male keramike 1-5
Katalog ZGRAF-a 10
Ruta Knežević: Kostimi
Marina Baričević: Stella Skopal
Emil Benčić: Od znatiželje do iskustva
Suvremeni umjetnički nakit u Hrvatskoj
Marina Baričević: BRANKA FRANGEŠ HEGEDUŠIĆ
Katalog hrvatskih ilustratora
Katalog izložbe hrvatske ilustracije za djecu i mlade
prethodna izdanja


Odaberite sliku koju želite prikazati:


    

    

Anketa
Da li često posjećujete stranice ULUPUHa?
Da, svaki dan
Ponekad
Rijetko
Nikada, danas sam prvi puta
Pogledajte rezultate glasanja



 

Marina Baričević: Stella Skopal



Autorica knjige: Marina Baričević
Grafičko oblikovanje i priprema: Ivan Kraljević
Prijevod sažetka na engleski: Graham McMaster
Tisak: PRINTERA grupa, Zagreb, lipanj 2009.
128 str, tvrdi uvez
ISBN: 978-953-6898-69-5
Cijena: 120,00 kn

Knjiga je cjelovita i stručna obrada životnog i stvaralačkog puta umjetnice Stelle Skopal (1904. – 1992.), učenice zagrebačkih i bečkih majstora, profesorice na zagrebačkoj Školi primijenjene umjetnosti, autorice čiji je rad hvalio Ivan Meštrović.

Jedina žena studentica kiparstva na Kraljevskoj akademiji za umjetnost i umjetni obrt 1924. godine, uz kolege Vanju Radauša i Luja Bezeredija, Stella Skopal na 6. semestru, 1927. godine izvodi prvu impoznatnu keramičku skulpturu u Hrvatskoj, za interijer kavane »Medulić« u Zagrebu. U zagrebačkome Salonu Ulrich 1935. godine priređuje svoju prvu samostalnu izložbu s Hedom Kras, ujedno prvu keramičku izložbu uporabnih i ukrasnih predmeta u nas, sa zidnim svjećnjacima, figurama, zdjelama i vazama i njome postiže velik uspjeh. Uz figurine, posude, tanjure i servise, Stella Skopal između 1935.-1940. intenzivno izrađuje keramičke kamine i peći za »zagrebačke vile«, a 1938. i prvi keramički nakit u Hrvatskoj. Drugi svjetski rat ne prekida njezinu djelatnost: za vrijeme nacističke okupacije internirana je u Italiju, u Treviso, gdje ju direktor Tvornice keramičkih podnih pločica Gabianelli, vidjevši njezine radove u fotoalbumu, odmah zapošljava. Godine 1944. pridružuje se jugoslavenskoj umjetničkoj skupini partizana u Cozzanu u kojoj su, među ostalima, bili Oskar Herman, Oton Postružnik i Cvijeta Job. Godine 1945. vraća se u Zagreb i zapošljava kao profesorica na Školi primijenjene umjetnosti. Predaje modeliranje i slobodno kreiranje umjetničkih forma i figura na lončarskom kolu, što su bile novosti u radu Škole. Članicom ULUPUH-a postaje odmah po osnivanju udruženja, 1950. godine. Uz pedagoški rad, i dalje umjetnički djeluje: 1951. radi od fine keramike-porculana jednostavne boce pročišćenih oblika i teksture, a od 1956. za »Jugokeramiku« radi boce od porculana za žestoka pića. Godine 1975. Stella Skopal prima nagradu "Vladimir Nazor", a 1978. u nakladi ULUPUH-a izlazi joj mala monografija. Tek ovom knjigom, međutim, 17 godina nakon njezine smrti, Stella Skopal dobiva primjerenu prezentaciju svog bogatog i raznolikog umjetničkog opusa. U knjizi je on obrađen po kategorijama: keramika, porculan, građevna keramika, ratni opus i pedagoški rad. Naglašena je njezina društvena i kulturna uloga u hrvatskoj primijenjenoj umjetnosti i naročito ulog prvotnosti u mnogim likovnim segmentima (radila prvi keramički nakit, prvu veliku keramičku skulpturu za interijere, prve kamine; održala prvu izložbu keramike u Hrvatskoj, uvela lončarsko kolo u nastavu...). Prema riječima autorice Marine Baričević “Bila je znak vremena i njegov hrvatski krak s Europom”.
Uz knjigu je objavljen i CD sa zvučnim zapisom intervjua sa Stellom Skopal u emisiji Hrvatskog radija "Ljudi 20. stoljeća" , autora Arisa Angelisa, rijetki sačuvani trag umjetnice čija su umjetnička ostvarenja najvećim djelom izgubljena.

O autorici knjige:
Marina Baričević (r. 1941.) autorica je preko stopedeset izložbi u zemlji i svijetu, te brojnih predgovora u katalozima, kritika i eseja u časopisima. Članica je Studijske sekcije ULUPUH-a i HZSU-a. Ovom je knjigom, kao i nedavno objavljenom o Emilu Benčiću (također u izdanju ULUPUH-a), okrunjeno 40 godina njezina kritičarskog rada. Više o autorici OVDJE

Monografija je ostvarena uz financijsku podršku Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba. Sponzor monografije je Printera grupa.

U prilogu: naslovnica knjige.
Više fotografija knjige moguće vidjeti OVDJE



Datum održavanja: 16.6.2009. / Autor teksta: ULUPUH