Povratak na glavni izbornik
 
 


Vanda Pavelić Weinert
Mario Beusan: Arhitektura izložbe
Hod u zagrebačkim cipelama – Design Vlasta Jarnjak
Katalog Zgrafa 12
Katalog 52. zagrebačkog salona
Ninoslavne ilustracije
ULUPUH-ova modna povijest - umjetnost odijevanja
Silva Kalčić: SVIJET PREMA LABIRINTU
Martina Petranović: Kamilo Tompa i kazalište
Keramika i suvremena umjetnost
Vida Tućan, monografija
Lazer Rok Lumezi: Bijeli prsten
Martina Petranović: Od kostima do kostimografije
Spomen knjiga Jasenki Pavliša
Katalog 49. zagrebačkog salona
Prepoznatljivo svoja – kostimografkinja Ika Škomrlj
Guido Quien: PRIČE O STVARIMA
Werner Knoedgen: NEMOGUĆI TEATAR
Marina Baričević: Blanka Dužanec
Zagrebačka škola karikature - Ni moda ni doktrina
Drago Turina scenograf
Guido Quien: PRIBLIŽEN POGLED
Katalozi ZGRAF 11 i EduZgraf, 2012.
Peter Weitzner: Teatar objekta
Ivanka Reberski: «Ljerka Njerš»
Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije
Katalog 46. zagrebačkog salona
Monografija ULUPUH-a
Fedor Kritovac: Otkrivanje grada
Katalozi svjetskog trijenala male keramike 1-5
Katalog ZGRAF-a 10
Ruta Knežević: Kostimi
Marina Baričević: Stella Skopal
Emil Benčić: Od znatiželje do iskustva
Suvremeni umjetnički nakit u Hrvatskoj
Marina Baričević: BRANKA FRANGEŠ HEGEDUŠIĆ
Katalog hrvatskih ilustratora
Katalog izložbe hrvatske ilustracije za djecu i mlade
prethodna izdanja


Odaberite sliku koju želite prikazati:


    

    

Anketa
Da li često posjećujete stranice ULUPUHa?
Da, svaki dan
Ponekad
Rijetko
Nikada, danas sam prvi puta
Pogledajte rezultate glasanja 

Ninoslavne ilustracijeNinoslavne ilustracije i druge Kuncutarije
Ilustrirao i uredio: Ninoslav Kunc
Lektura: Ivana Babić
Grafički dizajn: Ninoslav Kunc
Priprema za tisak: Melina Mikulić
Tisak: Znanje d.o.o., lipanj 2017.
158 strana, tvrdi uvez
ISBN: 978-953-327-124-8
Cijena: 150,00 kn

“Ninoslavne ilustracije” predstavljaju izbor iz bogatog ilustratorskog opusa ovog autora. Riječ je o svojevrsnom nastavku knjige “Najzabavnije Kuncutarije” objavljene 2015. godine u izdanju udruge “Strip forum” iz Zagreba. To je neobična umjetnička monografija koja priča vizualnu priču o jednoj plodnoj karijeri za vrijeme koje je umjetnik ostvario suradnju s brojnim nakladnicima. Ilustrirao je preko osamdeset naslova hrvatskih i inozemnih književnika od kojih je dobar dio uvršten u lektiru. Iz tog opsežnog opusa autor je napravio izbor najzanimljivijih ilustracija, naslovnih stranica i drugog likovnog materijala koji predstavljaju najbolje primjere njegova rada. Kunc je bio ilustrator, ali i urednik niza biblioteka za djecu i odrasle. Ilustrirao je i brojne udžbenike za osnovne i srednje škole, te mnoge stručne priručnike za visokoškolsko obrazovanje. Možda je najpoznatiji po svojim ilustracijama za djecu. One su godinama objavljivane u knjigama i časopisima, a kruna tog rada su autorske slikovnice. Valja spomenuti i ilustracije u čitankama i drugim udžbenicima kojih ima toliko da ih je nemoguće nabrojiti.
Ova knjiga nije puko kataloško predstavljanje raznovrsnih djela Ninoslava Kunca, već je predstavljena kao priča o jednoj ilustratorskoj karijeri punoj izazova i najrazličitijih problema. Brojni komentari i kraći tekstovi što prate pregled ilustracija daju precizniju sliku o tom zahtjevnom zanimanju, vrlo napornom i odgovornom jer traži veliko znanje i bogato iskustvo.
Od edukativnih do zabavnih materijala autor se potvrdio kao vrstan umjetnik pun duha i neobičnih, pomalo pomaknutih ilustratorskih rješenja. Ilustracije Ninoslava Kunca nisu tek puko oslikavanje tekstova ili literarnih predložaka, već u njegovom slučaju predstavljaju pripovijedanje jedne paralelne priče koja djelu daje novu dimenziju i podiže kvalitetu na višu razinu.

Podaci o autoru i uredniku
Ninoslav Kunc rođen je 1957. godine u Zagrebu. Veći dio svoje profesionalne karijere proveo radeći kao samostalni umjetnik pri HZSU. Bio je član kultne grupe “Novi kvadrat” koja je ostavila značajan trag na likovnoj sceni 70-tih godina prošlog stoljeća. Grupa je svojim avangardnim pristupom stripu, ilustraciji i dizajnu ostvarila veliki utjecaj na kulturnoj sceni, te stekla brojne poklonike i sljedbenike. Baveći se stripom, ilustracijom, dizajnom i animiranim filmom, Kuncova djela postala su sastavni dio lektire i dobila brojne nagrade. Još kao član grupe “Novi kvadrat” okitio se najvećom nagradom za omladinsko stvaralaštvo u Jugoslaviji.
Dobitnik je i više nagrada za ilustraciju i strip. Ilustrirao je preko 80 naslova za djecu, ponajprije pripovijedaka, romana, slikovnica itd., koji su većim dijelom dio obavezne lektire za osnovne i srednje škole. Danas je prema podacima Nacionalne i sveučilišne biblioteke među 20 najposuđivanijih autora u zemlji. On nije samo ilustrator, već je brojne knjige i oblikovao, uredio i pripremio za tisak. Osim što ilustrira, Kunc je objavio i nekoliko autorskih slikovnica i napisao nekoliko knjiga s područja publicistike koja su prevedena i na strane jezike.

Knjiga je ostvarena uz financijsku potporu Grada Zagreba i Hrvatskog matematičkog društva, Zagreb.Datum održavanja: 30.6.2017. / Autor teksta: ULUPUH