Povratak na glavni izbornik
 
  Vijesti
Časopisi
Dodijeljene ULUPUH-ove nagrade u 2005. godini
PREPORUČENI LINKOVI
Popis galerija za HZSU
ULUPUH-ove nagrade za 2006. godinu
ULUPUH-ove nagrade za 2007. godinu
ULUPUH-ove nagrade za 2008. godinu
ULUPUH-ove nagrade za 2009. godinu
ULUPUH-ove nagrade u 2010. godini
Za arhivu ULUPUH-a
Dodjela ULUPUH-ovih nagrada 2011.
Dodjela ULUPUH-ovih nagrada 2012.
Novi ciklus u Jakovlju
Dodjela ULUPUH-ovih nagrada u 2014. godini
Dodjela ULUPUH-ovih nagrada u 2013. godini
Galerija ULUPUH i Galerija Karas sudjeluju na prvom Zagrebačkom vikendu galerija
Dodjela ULUPUH-ovih nagrada 2015.
Dodjela ULUPUH-ovih nagrada 2016.
Dodjela ULUPUH-ovih nagrada u 2017. godini
Počinje ciklus radionica Kreativni 54+
Oglas za asistenta za promidžbu ULUPUH-ovog projekta

Natjecaji
Ekstravagantne banalnosti rezultati žiriranja
Habitat







 

Dodjela ULUPUH-ovih nagrada 2016.



Dodjela ULUPUH-ovih nagrada u 2016. godini


Ponedjeljak, 19. prosinca u 12 sati
Stara gradska vijećnica, Ćirilometodska 5, Zagreb


Povodom šezdesetšeste godišnjice od osnutka ULUPUH-a, ULUPUH pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba i predsjednika Skupštine dr.sc. Andrije Mikulića dodjeljuje Nagradu ULUPUH-a za životno djelo, Nagradu za najbolji izložbeni projekt u 2016. godini te Nagradu za najboljeg mladog umjetnika

Umjetnički savjet ULUPUH-a odlučio je a Upravni odbor potvrdio slijedeće:
- Nagrada za životno djelo dodjeljuje se Iki Škomrlj, kostimografkinji

- Nagrada za najbolji izložbeni projekt dodjeljuje se izložbi „Transkripcije baštine u suvremenoj keramici“, realiziranoj u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH te potom u Narodnom muzeju Slovenije u Ljubljani /Slovenija - (Višnja Slavica Gabout, kustosica izložbe i Danijela Pičuljan, stručna suradnica i koordinatorica izložbe)

- Nagrada za najboljeg mladog umjetnika dodjeljuje se Igoru Galašu, modnom dizajneru

Počasnim članovima ULUPUH-a ove će se godine proglasiti Dejan Kršić, grafički dizajner i publicist (Hrvatska) i Dani Žbontar, keramičarka (Slovenija).

Nagrade će se uručiti na prigodnoj svečanosti u ponedjeljak, 19. prosinca u 12 sati u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu (Ulica Sv. Ćirila i Metoda 5).
Nagrade će uručiti dr.sc. Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.
Predsjednica ULUPUH-a dr.art. Ivana Bakal proglasit će počasne članove ULUPUH-a.


Obrazloženje nagrada:

Velika nagrada za životno djelo

Ika Škomrlj (Zagreb, 13. 7. 1932.) završila je Odsjek za scenografiju na Akademiji za kazališnu umjetnost u Zagrebu (1956.). Od prvih kostimografskih radova ostvarenih krajem pedesetih do danas realizirala je nekoliko stotina kostimografija u svim važnijim hrvatskim kazališnim sredinama, napose u zagrebačkom HNK-u, ali i u drugim zagrebačkim kazalištima (ZGK Komedija, DK Gavella, Teatar ITD, Glumačka družina Histrion, Lapsus teatar...) te u kazalištima u Varaždinu, Osijeku, Rijeci, Splitu i Dubrovniku. Opsegom i raznolikošću njezin je opus u nas usporediv s malo kojim drugim kostimografskim opusom, tim više što se pokazala jednako suverenom u kostimografijama za dramske i za operne, kao i za baletne odnosno plesne predstave klasičnog i modernog predznaka. Veći broj kostimografija ostvarila je u dugogodišnjem umjetničkom partnerstvu s kostimografkinjom Dianom Kosec Bourek, a surađujući s brojnim mladim umjetnicima odigrala je važnu pedagošku ulogu u obrazovanju kostimografa i odgojila niz hrvatskih kostimografa različitih naraštaja i autorskih profila, bitno pridonijevši oblikovanju suvremene hrvatske kostimografije, ali i njezine budućnosti. Njezini su kostimi često bili važno uporište vizualnog identiteta predstave, pa i svojevrsna šifra za odgonetavanje temeljne ideje na kojoj je predstava počivala, i nerijetko su donosili značajne interpretativne pomake i na značenjskom planu i na planu tehnike izrade, odnosno ručne obrade tkanine. Kostimima Ike Škomrlj kritika je katkada bila opčinjena, katkada razočarana, no gotovo nikada spram njih nije bila ravnodušna te je stoga svojim djelovanjem Ika Škomrlj učinila mnogo da dođe do kvalitetnijeg razumijevanja i valorizacije kostimografskoga rada. Ukratko, Ika Škomrlj obilježila je povijest ne samo hrvatske kostimografije druge polovice dvadesetoga stoljeća, nego i povijest hrvatskoga kazališta ali i nacionalne kulture. Njezin je bogat stvaralački opus predstavljen u reprezentativnoj monografiji „Prepoznatljivo svoja – kostimografkinja Ika Škomrlj“ autorice Martine Petranović (ur. Ivana Bakal, ULUPUH, Zagreb 2014.). Više u autorici OVDJE.

Nagrada za najbolji izložbeni projekt u 2016. godini

„Transkripcije baštine u suvremenoj keramici“
bijenalna tematsko-problemska žirirana izložba Sekcije za keramiku, staklo i porculan ULUPUH-a

Višnja Slavica Gabout (kustosica izložbe), Danijela Pičuljan (stručna suradnica i koordinatorica izložbe)

Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb, 20.9. – 3.10.2016.
Narodni muzej Slovenije – Metelkova, Maistrova ulica 1, Ljubljana, Slovenija, 7.10. - 25.11.2016.

„Sekcija za keramiku, staklo i porculan ULUPUH-a kroz projekt „Transkripcije baštine u suvremenoj keramici“ pridružuje se mnogim umjetnicima koji se danas osviješteno, društveno-aktivno, inovativno i kreativno skrbe o očuvanju baštine. Taj izuzetno važan segment kulturnog bogatstva keramičarima je ovdje bio zahtjevna, ali inspirativna koncepcijska podloga za njihovu najnoviju izložbu suvremene keramike, koja je pokazala niz inventivnih vizualnih prijepisa motiva iz baštine (priče, tekstovi, pojmovi, simboli...), donijevši suvremenu vizualnu interpretaciju odabranih morfološko-semantičkih poruka zapisanih u povijesnim, arheološkim, etnografskim („zavičajnim“) i ostalim predmetima našeg materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasljeđa. Donijevši je u mediju keramike, koji je u nastalim transkripcijama vodeći i koji dominira. Koji se međutim u gotovo svih autora voli sinergijski združiti s drugim medijima i materijalima, slijedeći tako aktualnu umjetničku praksu, koja rado koristi kombinacije likovnih i trash-materijala, pa često poseže za plastikom, staklom, žicom, drvom, krhotinama te pronađenim, recikliranim i ready-made predmetima... Gradeći od tih simbiotičkih sklopova, na način suvremenog kiparstva, objekte, skulpture, skulpturalne kompozicije, asamblaže, instalacije, ambijente..., kao što to ovdje rade i ovi keramičari suvremenog izričaja. (...) U ovom slučaju baštinu doživljavamo kroz 25 osebujnih, autorski transkribiranih vizualnih priča. Priča povijesno slojevitih i istodobno suvremenih; mitskih i magičnih- ali i osobnih i intimnih; lokalnih- ali i općih; memoriranih – ali i aktualnih i povezujućih. I zato uvijek komunikativnih.“ (Višnja Slavica Gabout, iz predgovora izložbi)

Izlagali su: Vedrana Balković, Lidia Boševski, Željka Bračko, Smiljana Brezovec Meštrić, Ivančica Cvitić Znidarčić, Nadica Eichhorn, Nataša Kabalin, Đurđica Horvat, Mladen Ivančić, Pamela Ivanković, Željka Korbar, Marta Milunić, Orjenka Mirjan, Karel Pavlinc, Marta Pavlinc, Danijela Pičuljan, Zdenka Pozaić, Dijana Rajković, Boris Roce, Liljana Smodlaka, Sanja Stani, Marija Stojanović, Ivančica Vončina te gosti: Dani Žbontar (Slovenija) i Graciela Olio (Argentina)

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba, a gostovanje u Ljubljani ostvareno je u partnerstvu s Narodnim muzejom Slovenije u okviru Međunarodnog trienala keramike UNICUM.

Poveznica: OVDJE


Nagrada za najboljeg mladog umjetnika

Igor Galaš rođen je 1982. godine u Koprivnici. Završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, smjer Dizajn tekstila. Diplomirao je Modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu.
Od srednje škole aktivno izlaže i sudjeluje na modnim revijama. Sudjelovao je na brojnim skupnim izložbama na temu dizajna i forme tekstila. Na svjetskom natjecanju mladih modnih dizajnera „Hempel Award“ 2008. godine u Pekingu dobio je glavnu nagradu za najbolju modnu ilustraciju na svijetu, dvostruku brončanu statuu za najbolju svjetsku kolekciju, te posebnu nagradu za najboljeg studenta (portfolio). iD Dunedin Fashion Week (Novi Zeland) dodijelio mu je Grand prix za najbolju kolekciju na svijetu 2010. godine, a Mittelmoda Gorizia specijalnu nagradu žirija za kreativnost. Godine 2011. Melange San Francisko proglasio ga je svjetskim ambasadorom mode. Sudjelovao je na Etno kreaciji Hrvatske u Vinkovcima i Vukovaru gdje je bio trostruki pobjednik; dobio je Grand prix na Mediteranskom modnom festivalu, nagradu za najbolju modnu capsule kolekciju na Zlotoj nitki u Poljskoj. Član je ULUPUH-a i HZSU-a. Više o autoru OVDJE.

Počasni članovi ULUPUH-a:

Dejan Kršić (Sarajevo, 26.5.1961.) grafički je dizajner, publicist i prevoditelj. Izvanredni je profesor na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija UMAS, Split. U okviru niza inicijativa od kraja osamdesetih aktivno je sudjelovao u konstituiranju i profiliranju hrvatske vaninstitucionalne kulturne i medijske scene. Od 2000. kao član udruge za vizualnu kulturu Što, kako i za koga/WHW, surađuje na brojnim međunarodnim izložbama i u radu zagrebačke Galerije Nova. Autor je monografije i retrospektivne izložbe Mirka Ilića (2008.), i jedan od članova kustoskog tima projekta “Socijalizam i modernost” (MSU, Zagreb, 2011.). Dobitnik je nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva za najbolji dizajn u kategoriji vizualnih komunikacija na izložbi 0708 (Zagreb 2008.). Višegodišnji je suradnik na ULUPUH-ovim projektima: kao član selekcijske komisije i autor teksta u katalogu Zgrafa 10 (2008.); gost teoretičar Zgrafa 11 (2012., tema: Danas je jučer bila budućnost) te kao stručni suradnik nadolazećeg Zgrafa 12 (siječanj 2017.).

Dani Žbontar (Brežice/Slovenija, 1957.) diplomirala je 1982. na Fakulteti za arhitekturo u Ljubljani, s temom diplomskog rada Sistem keramične posode za gostinstvo. Godine 1979. bila je na jednogodišnjem studiju keramike, slikarstva i kiparstva na Sveučilištu Mississippy u SAD-u i otad se bavi oblikovanjem i poučavanjem keramike. Do sada je ostvarila 18 samostalnih i sudjelovala na 140 skupnih izložbi u domovini i inozemstvu. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada, od kojih se ističu: Grand prix na Piran ex-tempore u Sloveniji (2015.); Priznanje na 10th International Ceramics Competition Mino u Minu, Japan (2014.), Priznanje na Piran ex-tempore u Sloveniji (2013.), III. nagrada na I. međunarodnom triennalu keramike UNICUM 09 u Ljubljani (2009.). Radovi joj se nalaze u muzejskim zbirkama: Obalne galerije Piran (Slovenija), Maebata School, Saiwai-Cho, Tajimi-City, Gifu-Pref (Japan), Posavski muzej Brežice (Slovenija), Muzej občine Šenčur (Slovenija), Koroška galerija likovnih umetnosti, Slovenj Gradec (Slovenija). Živi i djeluje u Ljubljani. Od 2014. redovno izlaže sa Sekcijom za keramiku, staklo i porculan ULUPUH-a, pritom aktivno surađujući s hrvatskim keramičarima te radeći na povezivanju hrvatske i slovenske suvremene keramičke scene.




Datum održavanja: 19.12.2016. / Autor teksta: ULUPUH


 

 

 
 
premiere introduit en 1965, le jopo vélo favorise une vision typiquement finlandais: c'était le & # 8220;ADIDAS CLIMACOOL BOAT PURE vélo pour tout rider.ADIDAS WHITE MOUNTAINEERING Boost & # 8221;ADIDAS ORIGINALS NMD a largement siege réglable guidon faire le vélo facile pour quiconque de manoeuvre.cette pur l'utilitarisme du véhicule est ce qui le rend cool pour nous.bien que peu mis a jour en 2000, la forme classique demeure immédiatement reconnaissable de sa faible image de grand 24 & # 8221; roues.ADIDAS CRAZYLIGHT BOOST 2.5 LOWnon, ce ne sera pas toi sur le pont de brooklyn rapidement sur un occupé mardi matin,ADIDAS ORIGINALS STAN SMITH SNEAKER mais que & # 8217; la question n'est pas la.Adidas Originals Superstar Slip On Wle week - end a jopo est facile avec les amis et la famille. choisis dans une variété de couleurs, de la boutique de la finlandaise, désormais disponible dans de nouvelles couleurs.cinéaste et directeur nathan miller a laché ses nouveaux longs documentaires ldn, offrant un regard en profondeur sur londres et # 8216; s par scene.le film a son tour un aperçu de divers éléments et les acteurs clés,ADIDAS YEEZY BOOST 550 y compris j. hus, fredo,ADIDAS J WALL 3 youngs téflon,women's superstar adidas dj du semtex, reekz mb, photographe vicky grout, gérant d'artistes / animateur de radio morgan keyz,ADIDAS SPRINGBLADE SCHUHE et plus.miller a tiré la photo sur une période de cinq mois, un artiste ou de la musique en direct, montrant ainsi conduit a la prochaine question.appuie sur play ci - dessus pour voir ldn intégralement.
Air Force 1 07 Schuhe,Air Force 1 Flyknit Schuhe,Nike Air Force 1 Mid 07,Nike Huarache Herren Schuhe,Air Jordan Sky High OG Schuhe,Nike Air Max 1 Ultra SE Schuhe