Povratak na glavni izbornik
 
  Vijesti
Časopisi
Dodijeljene ULUPUH-ove nagrade u 2005. godini
PREPORUČENI LINKOVI
Popis galerija za HZSU
ULUPUH-ove nagrade za 2006. godinu
ULUPUH-ove nagrade za 2007. godinu
ULUPUH-ove nagrade za 2008. godinu
ULUPUH-ove nagrade za 2009. godinu
ULUPUH-ove nagrade u 2010. godini
Za arhivu ULUPUH-a
Dodjela ULUPUH-ovih nagrada 2011.
Dodjela ULUPUH-ovih nagrada 2012.
Novi ciklus u Jakovlju
Dodjela ULUPUH-ovih nagrada u 2014. godini
Dodjela ULUPUH-ovih nagrada u 2013. godini
Galerija ULUPUH i Galerija Karas sudjeluju na prvom Zagrebačkom vikendu galerija
Dodjela ULUPUH-ovih nagrada 2015.
Dodjela ULUPUH-ovih nagrada 2016.
Dodjela ULUPUH-ovih nagrada u 2017. godini
Počinje ciklus radionica Kreativni 54+
Oglas za asistenta za promidžbu ULUPUH-ovog projekta

Natjecaji
Ekstravagantne banalnosti rezultati žiriranja
Habitat







 

ULUPUH-ove nagrade u 2010. godini



Dodjela ULUPUH-ovih nagrada u 2010. godini

Povodom šezdesete godišnjice od osnutka ULUPUH-a, ULUPUH je pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba i predsjednika Skupštine Borisa Šprema dodijelio Veliku nagradu ULUPUH-a za životno djelo, Nagradu za najbolju izložbu u 2010. godini te Nagradu za najboljeg mladog umjetnika.

Upravni odbor i Umjetnički savjet ULUPUH-a donio je odluku da se:

• Velika nagrada za životno djelo dodijeli Ivanu Antolčiću;
• Nagrada za najbolju izložbu u 2010. godini dodjeli izložbi Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909. – 2009.;
• Nagrada za najboljeg mladog umjetnika dodijeli Luki Jelušiću.

Nagrade je uručila Tatjana Holjevac, potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba na prigodnoj svečanosti u srijedu, 29. prosinca 2010. u 12 sati u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu (Ulica Sv. Ćirila i Metoda 5).

Pored dodjele nagrada uručeno je ULUPUH-ovo godišnje priznanje za poseban doprinos ugledu udruge dr.sc. Fedoru Kritovcu, članu ULUPUH-ove Studijske sekcije, za njegovu knjigu OTKRIVANJE GRADA kojom je, na sebi svojstven način, objedinio svoje višedesetljetno istraživanje urbanih fenomena unutar javnih prostora grada Zagreba.

Počasnim članovima ULUPUH-a ove su godine proglašene: dr.sc. Ivanka Reberski, povjesničarka umjetnosti i znanstvena savjetnica u mirovini te mr.sc. Mikica Maštrović, voditeljica Grafičke zbirke NSK.

Godišnja priznanja i proglašenje počasnih članova ULUPUH-a uručila je predsjednica ULUPUH-a Ivana Bakal.


Obrazloženje nagrada:

Velika nagrada za životno djelo

Ivan Antolčić svestrani je umjetnik - scenograf i ilustrator, kipar i medaljer, grafičar i dizajner, crtač i slikar. Rođen je 15.5. 1928. godine u Komarevu. Završio je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu 1953. Od 1954. do 1955. radio je u HNK-u kao slikar maske, a poslije toga je preuzeo vodstvo scenskog kipara. Od 1965. radi kao slikar i scenski kipar u zagrebačkom HNK-u gdje je umirovljen.
Jedan je od najplodnijih i najnagrađivanijih hrvatskih ilustratora, napose dječjih knjiga. Čak pet puta je za ilustracije dobio nagradu Grigor Vitez (1975., 1980., 1987., 1989. i 1992. godine), tri puta nagradu Ivana Brlić-Mažuranić. Uz to, dobitnik je Zlatnog pera Beograda (1976.) te niza drugih nagrada. Redoviti je suradnik dječjeg lista Radost, povremeno i drugih izdanja Školske knjige, a ilustrira za brojne nakladnike dječju prozu i poeziju kao i one za odrasle.
Radi i reljefe, medalje i plakete, slobodnih oblika i simboličkih sadržaja. U grafici prikazuje drveno graditeljstvo Posavine, etnografske predmete i figuralne prizore. Jedan je od najvećih hrvatskih animalista. Objavio je nekoliko grafičkih mapa. Sedamdesetih godina intenzivno se bavio grafičkim dizajnom kazališnih plakata (koji se nalaze u zbirci Instituta za teatrologiju HAZU). U novije doba slika štafelajne slike često s motivima ptica. Napravio je nekoliko originalnih scenografija za kazalište „Komedija“ u Zagrebu i za Gradsko kazalište lutaka Rijeka 1999. Naslikao je svečani zastor za Kazalište lutaka u Zagrebu 2008. Nobelovca Vladimira Preloga kiparski je portretirao 2008. za Fakultet kemijskog inžinjerstva i tehnologije, a isti je portret izliven u bronci i postavljen na Fakultetu u Pragu. Naslikao je oltarnu sliku sv. Katarine za crkvu u Komarevu.
Antolčić je održao do sada nekoliko desetaka samostalnih izložbi diljem hrvatskih gradova, te mnoge zajedničke, između ostalih, na Biennalu varšavskog plakata, Praški kvadrienale, Biennale ilustracija u Barceloni, Biennale ilustracija u Bratislavi, Biennale ilustratora u Zagrebu... Mnogobrojne izložbe: samostalne, skupne, humanitarne, prodajne, učešća na likovnim kolonijama svrstavaju ovog autora među najangažiranije autore u nas.
Svestrani umjetnik Ivica Antolčić, baš kao što je sa svojih šest desetljeća neumornoga djelovanja iznimno zadužio hrvatsku kulturu, tako je svojom zaraznom vedrinom i životnom radošću oplemenio živote svih onih koji ga svakodnevno susreću.
Član je ULUPUH-a (od 1961. godine) i HDLU-a. Živi i radi u Zagrebu.
(priredila: Branka Hlevnjak)

Nagrada za najbolju izložbu u 2010. godini

Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909. - 2009.
Organizator: ULUPUH
Suorganizator: HNK Zagreb

Ovim kompleksnim projektom koji je od 22. prosinca 2009. do 22. siječnja 2010. realiziran u pet izložbenih cjelina obilježena je stogodišnjica struke scenografa i kostimografa. Brojem i značajem predstavljenih autora i izložaka, kao i rasponom vremenskog razdoblja koje obuhvaća, ovaj je projekt prvi takve vrste i najveći do sada u Hrvatskoj. Na izložbama su predstavljena reprezentativna ostvarenja eminentnih hrvatskih scenografa i kostimografa kroz povijest, uz prikaz suvremene kazališne i filmske likovne scene. Na središnjoj izložbi u zagrebačkom Domu HDLU autorice izložbe dr.sc. Ana Lederer i dr.sc. Martina Petranović izabrale su scenografska i kostimografska ostvarenja (u pravilu relevantnih) predstava različitih hrvatskih kazališta, nastojeći iz sto godina povijesti ovih umjetničkih struka odabirati one radove koji u istom prezentiraju i specifičnosti autorskoga stila određenoga scenografa ili kostimografa ali i stil određene kazališne epohe i dostignuća obiju struka. Ovisno o autoru, mjestu i vremenu nastanka predstave odabirani su različiti materijali odnosno mediji scenografskih i kostimografskih ostvarenja - od skica u različitih tehnikama i formatima preko fotografija do TV snimaka - kako bi se i kroz to pokazala raznovrsnost teatarske likovnosti, a važan dio izložbe činile su scenografske makete i kazališni kostimi. Izložba je zamišljena i kao svojevrstan poziv na bavljenje umjetnostima i umjetnicima od kojih mnogi dosada nisu dobili primjerena čitanja u svjetlu povijesti hrvatskoga kazališta i nacionalne kulture, te kao poziv na zaštitu struke. Uz središnju izložbu u Domu HDLU, ovaj se projekt realizirao u još četiri izložbene cjeline: Šetnja kostima (HNK Zagreb-Foaje, 23.12.2009.- 6.1.2010.), Suvremena kazališna i filmska scena (Galerija ULUPUH, 23.12.2009.-15.1.2010.), Izložba monografija (ULUPUH, Preradovićeva 44/I, 22.12.2009.-22.1.2010.), Izložba studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta - modul Kostimografija (Galerija ULUPUH, 19.1.2010.-22.1.2010.). Zadnjeg dana izložbe, 22.1.2010., održan je okrugli stol o aktualnom položaju struke scenografa i kostimografa, uz prisustvo predstavnika struke, redatelja, predstavnika kazališnih institucija te predstavnike medija.
Za izložbu je korištena građa u vlasništvu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta, Muzeja za umjetnost i obrt, Muzeja grada Rijeka, iz arhiva kazališta, iz privatne zbirke gđe. Marije Šenoe i obitelji Sokolić, te iz privatnih arhiva scenografa i kostimografa.

Projektni tim:
Ivana Bakal, ravnateljica i idejna inicijatorica projekta
dr.sc. Ana Lederer - povijesni dio - stručni suradnik za scenografiju
dr.sc. Martina Petranović -povijesni dio - stručni suradnik za kostimografiju
Darko Fritz, likovni postav izložbe u Domu HDLU
Mario Aničić, grafički dizajn
Tomislav Rastić - službeni fotograf izložbe
Miljenko Bengez, Saša Fistrić, Nenad Lalović - light dizajn izložbe
Suradnici: Marija Šarić Ban i Katarina Radošević
Tehnički postav izložbe: Miroslav Bašić, Predrag Prpić

Partneri izložbe: MUO, Muzej grada Rijeke, MSU, Mimara, Klovićevi dvori, HDLU, HNK Split, HNK Ivan pl. Zajc Rijeka, HNK Osijek, HNK Varaždin, DK Gavella, GSK Kerempuh,GK Komedija, GD Histrion, GK Trešnja, Kazalište Virovitica, Lutkarsko kazalište Zadar, Lutkarsko kazalište Zagreb, ZKM, HRT

Sponzori: Legart, Ars Kopija, Studio Černe, LIKUM, Web2tisak, Mrav, KIKA

Nagrada za najboljeg mladog umjetnika

Luka Jelušić rođen je 1976. godine u Rijeci. Godine 2004. diplomira na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, studij Uređenja krajobraza. U okviru programa studentske razmjene, 4. godinu studija provodi na Biotehniški fakulteti u Ljubljani. Od 2004. u Rijeci vodi vlastiti studio za uređenje krajobraza.
Umjetnički talent Luke Jelušića prepoznaje se u odabiru biljnog materijala i kompoziciji prilagođenoj pojedinoj lokaciji. Riječ je uglavnom o projektima na malim površinama, ali jedinstvenima po cjelovitom, interdisciplinarnom pristupu u kojem autor potpisuje ne samo oblikovanje vrta ili parka, nego generalni koncept prostora i unikatnu, ručno izvedenu opremu (rasvjeta, ograde, vrata, nadstrešnice...). Svojim radovima Luka Jelušić potvrđuje kako krajobrazna arhitektura nije tek „zelenilo“ nego umjetnički doprinos ostvarenju kvalitetnog, ekološki osviještenog življenja.



Datum održavanja: 29.12.2010. / Autor teksta: ULUPUH


 

 

 
 
premiere introduit en 1965, le jopo vélo favorise une vision typiquement finlandais: c'était le & # 8220;ADIDAS CLIMACOOL BOAT PURE vélo pour tout rider.ADIDAS WHITE MOUNTAINEERING Boost & # 8221;ADIDAS ORIGINALS NMD a largement siege réglable guidon faire le vélo facile pour quiconque de manoeuvre.cette pur l'utilitarisme du véhicule est ce qui le rend cool pour nous.bien que peu mis a jour en 2000, la forme classique demeure immédiatement reconnaissable de sa faible image de grand 24 & # 8221; roues.ADIDAS CRAZYLIGHT BOOST 2.5 LOWnon, ce ne sera pas toi sur le pont de brooklyn rapidement sur un occupé mardi matin,ADIDAS ORIGINALS STAN SMITH SNEAKER mais que & # 8217; la question n'est pas la.Adidas Originals Superstar Slip On Wle week - end a jopo est facile avec les amis et la famille. choisis dans une variété de couleurs, de la boutique de la finlandaise, désormais disponible dans de nouvelles couleurs.cinéaste et directeur nathan miller a laché ses nouveaux longs documentaires ldn, offrant un regard en profondeur sur londres et # 8216; s par scene.le film a son tour un aperçu de divers éléments et les acteurs clés,ADIDAS YEEZY BOOST 550 y compris j. hus, fredo,ADIDAS J WALL 3 youngs téflon,women's superstar adidas dj du semtex, reekz mb, photographe vicky grout, gérant d'artistes / animateur de radio morgan keyz,ADIDAS SPRINGBLADE SCHUHE et plus.miller a tiré la photo sur une période de cinq mois, un artiste ou de la musique en direct, montrant ainsi conduit a la prochaine question.appuie sur play ci - dessus pour voir ldn intégralement.
Air Force 1 07 Schuhe,Air Force 1 Flyknit Schuhe,Nike Air Force 1 Mid 07,Nike Huarache Herren Schuhe,Air Jordan Sky High OG Schuhe,Nike Air Max 1 Ultra SE Schuhe