Povratak na glavni izbornik
 
  Vijesti
Časopisi
Dodijeljene ULUPUH-ove nagrade u 2005. godini
PREPORUČENI LINKOVI
Popis galerija za HZSU
ULUPUH-ove nagrade za 2006. godinu
ULUPUH-ove nagrade za 2007. godinu
ULUPUH-ove nagrade za 2008. godinu
ULUPUH-ove nagrade za 2009. godinu
ULUPUH-ove nagrade u 2010. godini
Za arhivu ULUPUH-a
Dodjela ULUPUH-ovih nagrada 2011.
Dodjela ULUPUH-ovih nagrada 2012.
Novi ciklus u Jakovlju
Dodjela ULUPUH-ovih nagrada u 2014. godini
Dodjela ULUPUH-ovih nagrada u 2013. godini
Galerija ULUPUH i Galerija Karas sudjeluju na prvom Zagrebačkom vikendu galerija
Dodjela ULUPUH-ovih nagrada 2015.
Dodjela ULUPUH-ovih nagrada 2016.
Dodjela ULUPUH-ovih nagrada u 2017. godini
Počinje ciklus radionica Kreativni 54+
Oglas za asistenta za promidžbu ULUPUH-ovog projekta

Natjecaji
Ekstravagantne banalnosti rezultati žiriranja
Habitat







 

Dodjela ULUPUH-ovih nagrada u 2013. godini



Dodjela ULUPUH-ovih nagrada u 2013. godini

ponedjeljak, 16. prosinca u 12 sati
Stara gradska vijećnica, Ćirilometodska 5, Zagreb

Povodom šezdesettreće godišnjice od osnutka ULUPUH-a, ULUPUH pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba i predsjednika Skupštine Darinka Kosora dodjeljuje Veliku nagradu ULUPUH-a za životno djelo, Nagrade za najbolji izložbeni i najbolji izdavački projekt u 2013. godini te Nagradu za najboljeg mladog umjetnika.

Upravni odbor i Umjetnički savjet ULUPUH-a donio je odluku da se:
Nagrada za životno djelo dodijeli Antonu Otonu Reisingeru;
Nagrada za najbolji izložbeni projekt dodjeli izložbi Boro Kovačević – Umjetnost makete, autorskog tima Bachrach&Krištofić i Penezić&Rogina;
Nagrada za najbolji izdavački projekt dodijeli monografiji Drago Turina – scenograf, autorica Branke Hlevnjak, urednica Ivana Bakal, dizajner Mario Aničić
Nagrada za najboljeg mladog umjetnika dodijeli Stipanu Kujundžiću.

Nagrade će se uručiti na prigodnoj svečanosti u ponedjeljak, 16. prosinca 2013. u 12 sati u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu (Ulica Sv. Ćirila i Metoda 5).

Pored dodjele nagrada uručiti će se ULUPUH-ovo godišnje priznanje za poseban doprinos ugledu udruge timu koji je radio na uređenju parka Dvorca Jakovlje te na očuvanju i revalorizaciji njegova Međunarodnog parka skulptura – Anastaziji Debelli, Sonji Jurković te Biserki Šavora. Priznanje će se također dodijeliti mr. sc. Biserki Juretić, voditeljici Botaničkog vrta Biološkog odsjeka Prirodoslovno – matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, zbog svesrdne pomoći i suradnje s ULUPUH-ovom Sekcijom za keramiku, porculan i staklo na projektu Dani zelenog Jurja.

Počasnim članovima ULUPUH-a ove će se godine proglasiti Darko Fritz, Igor Kordej i Slavka Pavić.

Nagrade će uručiti predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba gospodin Darinko Kosor.
Godišnja priznanja i proglašenje počasnih članova ULUPUH-a uručiti će Ivana Bakal, predsjednica ULUPUH-a.

Obrazloženje nagrada:

Velika nagrada za životno djelo

Anton Oton Reisinger (r. 1927.), svima znan kao Oto Reisinger, jedan je od naših najpoznatijih, najpriznatijih i najuvaženijih karikaturista, kojeg nazivaju i „ikona karikature“. Tijekom svoje duge i plodne, više od šest desetljeća duge karijere, stvorio je impozantan opus od oko 70 tisuća radova – najvećim dijelom karikatura i karikaturalnih vinjeta, ali i ilustracija, stripova i crteža. Izvanredan crtač, bavio se u svome stvaralaštvu i ilustracijom, opremom knjiga, oblikovanjem plakata, reklamnim crtežom, pa čak i crtanim filmom, pokazujući svestranost istinskoga likovnjaka koji odlično poznaje metje i tehniku. (…) Uz sudjelovanje na brojnim skupnim izložbama, Reisinger je često izlagao i samostalno, u zemlji i inozemstvu (Zagreb, Amsterdam, Murska Sobota, Dortmund, London, Ankara...), a u rujnu 2008. priređena mu je u Klovićevim dvorima u Zagrebu velika retrospektivna izložba, koje je autor koncepcije, selektor i autor teksta bio Frano Dulibić. Između ostaloga Dulibić piše:„Svijet se oko njega bjesomučno mijenja, no Reisinger prepoznaje i komentira situacije koje su uvijek aktualne i koje zadržavaju duhoviti karakter odolijevajući vremenu. I premda su teme njegovih crteža proizišle iz lokalne, zagrebačke sredine, situacije koje ocrtava razumljive su na globalnoj razini. Pritom on ima izniman dar zapažanja, pokazujući poznavanje čovjekove psihe, te sposobnost uživljavanja u karakter pojedinca. Kad bismo na ulici tražili nekog tko bi trebao predstavljati prosječnog čovjeka, ne bi ga bilo moguće pronaći. No prosječnog čovjeka je moguće zamisliti i nacrtati. I upravo takav čovjek u svoj svojoj punoći živi u Reisingerovim crtežima.“


Nagrada za najbolji izložbeni projekt u 2013. godini

Boro Kovačević – Umjetnost makete
Galerija Karas, Praška 4, Zagreb, 2.10. – 13.10.2013.

Izložba je bila posveta dugogodišnjem radu prerano preminulog Borislava Kovačevića (Beška, 1946. - Zagreb, 2011.), doajena maketarstva u Hrvatskoj. Prema intenciji autora likovnog postava Penezić& Rogina, izložba nije trebala imati „karakter taksativne retrospektive ili patetičnoga hommagea, već se njome posjetitelju kanilo dočarati vrhunsko umijeće maketarstva u kojemu je Boro Kovačević bio neprikosnoveni eksperimentator i inovator te vrhunski majstor.“ Na inicijativu autorskog tandema Bachrach&Krištofić koji su odlučili podsjetiti na rad vrsnog maketara ali i kolegu, angažiranog člana ULUPUH-a i njegovih upravnih tijela, u projekt se uključila i najbliža obitelj i suradnici arhitekti, prije svega Penezić&Rogina, ali i svi ostali koji su bili dragocjeni izvor informacija o radu unutar discipline koja nezasluženo mimoilazi pažnja javnosti te se njeni artefakti / makete najčešće adekvatno ne čuvaju niti pohranjuju za budućnost. Držeći se načela „manje je više“, a u sprezi s dojmljivim učincima multimedijalne prezentacije, posjetitelji su mogli, i bez originalnih artefakata, doživjeti ljepotu ove profesije kao i umijeće koje ona traži od autora. Posebno je dojmljiva bila višeslojna projekcija makete Plivinog pogona za izradu azitromicina na prvom katu galerije koja je projekcijom stvorila dojam da posjetitelji prolaze kroz maketu samu. Svojom intencijom da skrene pažnju javnosti na jednu zanemarenu umjetničku disciplinu, da podsjeti na dugogodišnjeg kolegu i suradnika, kao i svojim upečatljivim likovnim postavom, izložba „Boro Kovačević – Umjetnost makete“ zaslužila je nagradu za najbolji izložbeni projekt ULUPUH-a u 2013. godini.

Koncepcija izložbe i selekcija radova: Bachrach & Krištofić, Željka Kovačević, Penezić & Rogina
Autori likovnog postava: Penezić & Rogina
Autori tekstova u katalogu: Bachrach & Krištofić, Ariana Kralj, Penezić & Rogina.

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.


Nagrada za najbolji izdavački projekt u 2013. godini

Drago Turina – scenograf, monografija
autorica Branka Hlevnjak, urednica Ivana Bakal, dizajn i priprema Mario Aničić

Monografija pripada nizu ULUPUH-ovih izdavačkih projekata kojima se nastoji zabilježiti i zaboravu oteti stvaralaštvo na području primijenjenih umjetnosti koje je nepravedno zanemareno u povijesno-umjetničkoj literaturi. Monografija o Dragi Turini, scenografu koji je obilježio hrvatsku kazališnu ali velikim dijelom i filmsku scenografiju 2. polovice 20. i početka 21. stoljeća, predstavlja njegov opus kroz odabrana ostvarenja u skicama, maketama i fotografijama, sačuvanim prije svega marom samog autora. Ova je vrijedna ostavština zahvaljujući njemu te timu oko knjige, autorici Branki Hlevnjak, urednici i inicijatorici projekta Ivani Bakal te dizajneru Mariu Aničiću, sada dostupna javnosti, prije svega studentima Akademije dramskih umjetnosti, budućim scenografima, ali i svim ostalim ljubiteljima kazališne umjetnosti. Kako je napisao akademik Tonko Maroević u recenziji knjige: „Po Čarliju Turini scenografija je u nas definitivno postala dramskom disciplinom, ispunila je u potpunosti lucidni bauhausovski zahtjev stvaranja „stroja za igru“, postala je nezamjenjivim dijelom redateljske i glumačke interakcije. Daleko od svake dogmatičnosti, izborom raznih materijala i animiranjem različitih mogućnosti scenske mašinerije, Turina se umio približiti specifičnim zahtjevima stilsko-epohalnih postavka, ali uvijek u duhu suvremenoga shvaćanja, a ne puke pasatističke evokacije ili akademske rekonstrukcije. (…) Branka Hlevnjak je ukazala na bogatstvo i originalnost Turininih kazališnih solucija, a ne oduzimajući mu ništa na osobnim dometima (dapače!) postavila ga je u kontekst mnogih suvremenih mu i onda aktualnih likovnih tendencija. Njezina interpretacija pokazuje kako je riječ o iznimnom kreativnom naporu i učinku, o umjetniku koji je obilježio svoje vrijeme i ostvario opus koji - unatoč privremenosti, prolaznosti materijalnih realizacija, ili upravo stoga – zaslužuje trajan spomen i doličnu monografiju.“

Monografija je ostvarena uz financijsku potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, autora scenografa Drage Turine te uredništva monografije.


Nagrada za najboljeg mladog umjetnika

Stipan Kujundžić, član ULUPUH-ove Sekcije za kiparstvo, rođen je 1982. godine u Imotskom. Školu primijenjenih umjetnosti pohađa u Splitu, a 2001. upisuje Umjetničku akademiju Sveučilišta u Splitu, smjer kiparstvo (profesori: Aleksandar Miđor, Nikola Džaja, Kazimir Hraste, Kuzma Kovačić). Diplomirao je 2006. godine u klasi prof. Matka Mijića.
Sudjelovao je na više skupnih izložbi i kiparskim kolonijama. Realizirao je tri skulpture u javnom prostoru ( Vrsar, Brać, Split). Godine 2010. izložbom "Preslojavanje 1" započinje trodijelni kiparski ciklus u okviru istoimenog projekta prof. Maria Beusana. Izlożba je bila postavljena u Zagrebu, G.Stubici-dvorac Oršić, Kastvu i Zadru. Drugi dio "Preslojavanje 2" realizirao je 2013. u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH. U Zadru je imao vrlo zapaženu izložbu male plastike pod nazivom "Bol".
Izložbom autorskih glazbala u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH predstavio se 2011. godine, a ove, 2013. godine i u Sloveniji – u ljubljanskoj Atelje galeriji. Oblikovana glazbala rezultat su autorovog višegodišnjeg istraživanja istočnjačke narodne glazbene baštine i gudalačkih instrumenata u kojima objedinjuje svoju ljubav prema glazbi i kiparstvu. „Glazba je u mojem životu jednako važna kao i kiparstvo. Oduvijek sam bio okružen glazbom i glazbalima. Od malena sviram na nekoliko instrumenata. Imotske gusle su moja opsesija, pa sam već odavna savladao tehniku građenja tog instrumenta. Isprva su to bile replike izvornog instrumenta, a potom sam se usmjerio prema preoblikovanju s ciljem spajanja kiparskog i glazbenog umijeća.“
„Riječ je o mladom umjetniku suvremenog senzibiliteta, nedvojbenom pripadniku informatičke ere koji je istodobno fasciniran prirodnim, humanim i duhovnim dimenzijama Imotske krajine, odnosno prostora kojemu u potpunosti pripada, prostora koji neprestano istražuje, u kojemu živi i stvara. Upravo u tom zavičajnom okružju Stipan Kujundžić nalazi neiscrpno vrelo svojih umjetničkih inspiracija. One su uvijek prisutne u svakom njegovom radu, ali samo na razini stvaralačke energije, a nikada deskriptivno.“ (Mario Beusan)




Datum održavanja: 16.12.2013. / Autor teksta: ULUPUH


 

 

 
 
premiere introduit en 1965, le jopo vélo favorise une vision typiquement finlandais: c'était le & # 8220;ADIDAS CLIMACOOL BOAT PURE vélo pour tout rider.ADIDAS WHITE MOUNTAINEERING Boost & # 8221;ADIDAS ORIGINALS NMD a largement siege réglable guidon faire le vélo facile pour quiconque de manoeuvre.cette pur l'utilitarisme du véhicule est ce qui le rend cool pour nous.bien que peu mis a jour en 2000, la forme classique demeure immédiatement reconnaissable de sa faible image de grand 24 & # 8221; roues.ADIDAS CRAZYLIGHT BOOST 2.5 LOWnon, ce ne sera pas toi sur le pont de brooklyn rapidement sur un occupé mardi matin,ADIDAS ORIGINALS STAN SMITH SNEAKER mais que & # 8217; la question n'est pas la.Adidas Originals Superstar Slip On Wle week - end a jopo est facile avec les amis et la famille. choisis dans une variété de couleurs, de la boutique de la finlandaise, désormais disponible dans de nouvelles couleurs.cinéaste et directeur nathan miller a laché ses nouveaux longs documentaires ldn, offrant un regard en profondeur sur londres et # 8216; s par scene.le film a son tour un aperçu de divers éléments et les acteurs clés,ADIDAS YEEZY BOOST 550 y compris j. hus, fredo,ADIDAS J WALL 3 youngs téflon,women's superstar adidas dj du semtex, reekz mb, photographe vicky grout, gérant d'artistes / animateur de radio morgan keyz,ADIDAS SPRINGBLADE SCHUHE et plus.miller a tiré la photo sur une période de cinq mois, un artiste ou de la musique en direct, montrant ainsi conduit a la prochaine question.appuie sur play ci - dessus pour voir ldn intégralement.
Air Force 1 07 Schuhe,Air Force 1 Flyknit Schuhe,Nike Air Force 1 Mid 07,Nike Huarache Herren Schuhe,Air Jordan Sky High OG Schuhe,Nike Air Max 1 Ultra SE Schuhe