Povratak na glavni izbornik
 
  Vijesti
Časopisi
Dodijeljene ULUPUH-ove nagrade u 2005. godini
PREPORUČENI LINKOVI
Popis galerija za HZSU
ULUPUH-ove nagrade za 2006. godinu
ULUPUH-ove nagrade za 2007. godinu
ULUPUH-ove nagrade za 2008. godinu
ULUPUH-ove nagrade za 2009. godinu
ULUPUH-ove nagrade u 2010. godini
Za arhivu ULUPUH-a
Dodjela ULUPUH-ovih nagrada 2011.
Dodjela ULUPUH-ovih nagrada 2012.
Novi ciklus u Jakovlju
Dodjela ULUPUH-ovih nagrada u 2014. godini
Dodjela ULUPUH-ovih nagrada u 2013. godini
Galerija ULUPUH i Galerija Karas sudjeluju na prvom Zagrebačkom vikendu galerija
Dodjela ULUPUH-ovih nagrada 2015.
Dodjela ULUPUH-ovih nagrada 2016.
Dodjela ULUPUH-ovih nagrada u 2017. godini
Počinje ciklus radionica Kreativni 54+
Oglas za asistenta za promidžbu ULUPUH-ovog projekta

Natjecaji
Ekstravagantne banalnosti rezultati žiriranja
Habitat







 

Dodjela ULUPUH-ovih nagrada 2011.



Dodjela ULUPUH-ovih nagrada u 2011. godini

Povodom šezdesetprve godišnjice od osnutka ULUPUH-a, ULUPUH je pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba dodijelo Veliku nagradu ULUPUH-a za životno djelo, Nagradu za najbolju izložbu u 2011. godini te Nagradu za najboljeg mladog umjetnika.

• Nagrada za životno djelo dodijeljena je Marini Baričević;
• Godišnja nagrada za najbolju izložbu dodjeljena je izložbi „TOP 100 – suvremena hrvatska keramika“, Sarajevo (BIH) - Višnja Slavica Gabout, Andrea Bassi i Đurđica Horvat;
• Nagrada za najboljeg mladog umjetnika dodijeljena je dizajnerskom dvojcu kuna zlatica - Ani Kunej i Zlatki Salopek.

Pored dodjele nagrada uručeno je ULUPUH-ovo godišnje priznanje za poseban doprinos ugledu udruge Davoru Klariću, za njegov iznimni angažman u udruzi.
Počasnim članovima ULUPUH-a proglašeni su fotograf Josip Klarica i scenograf Miljenko Sekulić.

Nagrade je uručila potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba gospođa Tatjana Holjevac.
Godišnja priznanja i proglašenje počasnih članova ULUPUH-a uručila je predsjednica ULUPUH-a Ivana Bakal.

Nagrade su uručene na prigodnoj svečanosti u četvrtak, 22. prosinca 2011. u 14 sati u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu (Ulica Sv. Ćirila i Metoda 5) - fotografije s dodjele moguće je vidjeti OVDJE.


Obrazloženje nagrada:

Velika nagrada za životno djelo

Marina Baričević (r. 1941. u Zagrebu) likovna je kritičarka, publicistkinja i novinarka koja je velik dio svoga profesionalnog rada posvetila upravo primijenjenoj umjetnosti, posebno keramici. Autorica je dviju temeljnih knjiga za poznavanje razvoja moderne keramike u Hrvatskoj: „Povijest moderne keramike u Hrvatskoj“ (Školska knjiga, 1986.) i „Suvremena hrvatska keramika“ (Art studio Azinović, 1994.), kao i brojnih monografija u kojima je obradila umjetničke opuse pojedinih autora: male monografije Stelle Skopal i Ivana Švertaseka (ULUPUH, 1978. i 1981.), „Vlasta Jarnjak – nakit“ (Merkur MGM, 2006.), „Branka Frangeš Hegedušić“ (ULUPUH, 2007.), „Emil Benčić – od znatiželje do iskustva“ (ULUPUH, 2009.) i dr. Godine 1990. izabrana je za članicu Međunarodne akademije za keramiku u Genevi.
Autorica je preko sto pedeset izložbi u zemlji i svijetu (Austrija Italija, Mađarska, Njemačka, Španjolska, Portugal, Švicarska, Grčka, Slovenija, Srbija, SAD i dr.)… Napisala je niz kritika i eseja te brojne predgovore u katalozima. Bila je članica ili predsjedavateljica raznih likovnih odbora, komisija, umjetničkih savjeta, žirija i likovnih kolonija. Objavila je preko 20 stručnih knjiga i monografija, bila je stručna suradnica i autorica scenarija za nekoliko dokumentarnih filmova o slikarima i keramičarima.

Od 1974. godine, kada postaje članicom ULUPUH-a, Marina Baričević aktivno se uključuje u rad udruženja. Kao članica Studijske sekcije pokreće Biblioteku male monografije ULUPUH-a. Godine 1983. postaje predsjednicom ULUPUH-a, prvom ženom na toj funkciji u udruženju, koju obnaša dvije godine, do 1985. Autorica je prve izložbe u novootvorenoj galeriji udruženja – Galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj 14 u Zagrebu - izložbe „Umjetnički nakit“ (otvorena 2. lipnja 1991.), kao i brojnih izložbi koje su se slijedećih godina održale u ovoj i drugoj galeriji udruženja - Galeriji Permanenta.

Svojim je radom Marina Baričević afirmirala i promovirala stručnu valorizaciju moderne i suvremene umjetničke keramike u Hrvatskoj, doprinijevši njezinu statusu danas neupitne umjetničke discipline primijenjene umjetnosti.


Nagrada za najbolju izložbu u 2011. godini

TOP 100 – suvremena hrvatska keramika, Sarajevo (BIH), Gradska galerija Collegium Artisticum, 6.10. – 24.10.2011.
Autorica projekta: Višnja Slavica Gabout, prof.
Organizacija: Đurđica Horvat i Andrea Bassi (ULUPUH-ova Sekcija za keramiku, porculan i staklo)

Izložba TOP 100 - suvremena hrvatska keramika prvi put je – premijerno, održana u zagrebačkoj Galeriji Zvonimir 2009. godine, kad je okupila keramičare Sekcije za keramiku, staklo i porculan povodom 60. godišnjice ULUPUH-a, sa željom da se najvrsnijim djelima suvremene keramike prezentira ne samo sekcija, nego i ULUPUH. S tim da se prezentira ne ona keramika koja je isključivo utilitarna, već ona koja se može ubrojiti u suvremenu umjetnost. Ona koja se ravnopravno može mjeriti s ostalim suvremenim medijima. Pokazujući pritom ogromne potencijale upravo svojim posebnostima: materijom, taktilnošću, podatnošću, izazovnom vizualnom „pričljivošću“, a posebno svojom sposobnošću združivanja i usuglašavanja s drugim medijima, što joj sve daje velike mogućnosti lakog uklapanja u suvremenu umjetničku scenu i njezinu danas drukčiju percepciju. Radove su prema tim kriterijima odabrale, uz kustosicu Višnju Slavica Gabout, Marina Bagarić, viša kustosica i voditeljica zbirke keramike Muzeja za umjetnost i obrt, Zagreb i Dora Pezić Mijatović, keramičarka. Od premijere u Galeriji Zvonimir, do priprema za izložbu u Sarajevu u međunarodnoj razmjeni, došlo je do stanovitih modifikacija i pomaka kod izložbe „TOP 100“ - do aktualiziranja koncepcije, pridruživanja novih umjetnika, prihvaćanja novih radova... Na izložbi u Sarajevu izlagalo je 32 keramičara i kipara iz svih dijelova Hrvatske (Zagreb, Varaždin, Rijeka, Opatija, Split, Hvar, Grožnjan, Pula...), s više od 100 radova. Izložba je u Sarajevu gostovala zajedno s drugom ULUPUH-ovom izložbom, „Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909. – 2009.“, prošlogodišnjom dobitnicom ULUPUH-ove nagrade za najbolju izložbu. Uz organizatore i partnere, na otvorenju su bili prisutni veleposlanik Republike Hrvatske u BIH gosp. Tonči Staničić, gosp. Ivica Šarić, ministar u Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo, gđa Amra Zulfikarpašić, predsjednica ULUPUBIH-a, gosp. Dino Mustafić, direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS, gosp. Strajo Krsmanović, v.d. direktor galerije Collegium Artisticum i mnogi drugi. Na ovaj način realizirana, izložba je pridonijela ugledu ULUPUH-a u inozemstvu i otvorila put za daljnje međunarodne projekte.
Izložba je organizirana uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba, u partnerstvu s ULUPUBIH – om, Udruženjem likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine, te Gradskom galerijom Collegium Artisticum, Sarajevo.

Nagrada za najboljeg mladog umjetnika

Ana Kunej (r. 1981.) i Zlatka Salopek (r. 1981.) dvije su „polovice“ dizajnerskog dvojca Kuna zlatica, kako glasi naziv studija za oblikovanje kojeg su osnovale 2006. godine, nakon završena Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. U projektima u kojima rade sudjeluju u realizaciji svih aspekata, od umjetničke direkcije, preko dizajna i ilustracije, do fotografije. Njihovi suradnici/e dolaze uglavnom iz sektora kulture, obrazovanja i civilnog djelovanja, kao što su Kazalište slijepih, zagrebačko Sveučilište i Centar za mirovne studije.
Članice su ULUPUH-a i HDD-a od 2008. te HZSU-a od 2011. godine. Izlagale su na jednoj samostalnoj i desetak skupnih izložbi, između ostaloga na Zgraf-u 10, HDD 0708, Danu D i HDD 0910. Dobitnice su nagrade „Lice knjige“ za najbolji ovitak u 2007. godini, te posebnog priznanja 46. zagrebačkog salona 2011. – Rukopisi novog doba. Radovi su im objavljivani u petnaestak tiskanih i on-line izdanja, uključujući i prestižnu Rockportovu publikaciju „Best of cover design“. Njihove knjige redovito su izložene na „Book Art International“, izložbi najljepše oblikovanih knjiga iz cijelog svijeta, a on-line galerija ICOGRADA-e kroz zadnje tri godine predstavila je već 8 projekata kune zlatice. Posljednja osvojena nagrada je ona za promotivne predmete design hostela Golly±Bossy. O svom radu nepretenciozno su izjavile: “Naša rješenja su uvijek različita jer svako odgovara svom sadržaju. Jedno može biti purističko, drugo barokno, a zajednička im je igra, pokušaj razigravanja situacije.“




Datum održavanja: 22.12.2011. / Autor teksta: ULUPUH


 

 

 
 
premiere introduit en 1965, le jopo vélo favorise une vision typiquement finlandais: c'était le & # 8220;ADIDAS CLIMACOOL BOAT PURE vélo pour tout rider.ADIDAS WHITE MOUNTAINEERING Boost & # 8221;ADIDAS ORIGINALS NMD a largement siege réglable guidon faire le vélo facile pour quiconque de manoeuvre.cette pur l'utilitarisme du véhicule est ce qui le rend cool pour nous.bien que peu mis a jour en 2000, la forme classique demeure immédiatement reconnaissable de sa faible image de grand 24 & # 8221; roues.ADIDAS CRAZYLIGHT BOOST 2.5 LOWnon, ce ne sera pas toi sur le pont de brooklyn rapidement sur un occupé mardi matin,ADIDAS ORIGINALS STAN SMITH SNEAKER mais que & # 8217; la question n'est pas la.Adidas Originals Superstar Slip On Wle week - end a jopo est facile avec les amis et la famille. choisis dans une variété de couleurs, de la boutique de la finlandaise, désormais disponible dans de nouvelles couleurs.cinéaste et directeur nathan miller a laché ses nouveaux longs documentaires ldn, offrant un regard en profondeur sur londres et # 8216; s par scene.le film a son tour un aperçu de divers éléments et les acteurs clés,ADIDAS YEEZY BOOST 550 y compris j. hus, fredo,ADIDAS J WALL 3 youngs téflon,women's superstar adidas dj du semtex, reekz mb, photographe vicky grout, gérant d'artistes / animateur de radio morgan keyz,ADIDAS SPRINGBLADE SCHUHE et plus.miller a tiré la photo sur une période de cinq mois, un artiste ou de la musique en direct, montrant ainsi conduit a la prochaine question.appuie sur play ci - dessus pour voir ldn intégralement.
Air Force 1 07 Schuhe,Air Force 1 Flyknit Schuhe,Nike Air Force 1 Mid 07,Nike Huarache Herren Schuhe,Air Jordan Sky High OG Schuhe,Nike Air Max 1 Ultra SE Schuhe