Povratak na glavni izbornik
O nama Sekcije Vijesti Izložbe Edukativni programi Izdavacka djelatnost Kontakt
 
 

GALERIJA ULUPUH:

Adresa i kontakt
Fotografije unutrašnjosti i tlocrt
Aktualna izložba


Izložbe u drugim prostorima



Odaberite sliku koju želite prikazati:


    

    

    

    

  

 


Iskosa gledano – kazalište objekta



ISKOSA GLEDANO – KAZALIŠTE OBJEKTA
Ivana Bakal i Katarina Radošević Galić

Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb
20.12.2014. – 10.1.2015.

U subotu, 20. prosinca u 12 sati u Galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj 14 u Zagrebu otvorena je izložba „Iskosa gledano – kazalište objekta“ autorica Ivane Bakal i Katarine Radošević Galić.

Interakcijom statuarnih objekata u prostoru autorice propitkuju nedovoljno istražen pravac u kazališnoj umjetnosti – kazalište objekta. U tri prostorije Galerije ULUPUH raspoređeno je 9 kostima/instalacija/lutaka; zajednički potpisanih od autorica Ivane Bakal i Katarine Radošević Galić. Uz kazališnu rasvjetu izlošci se u prostoru pretvaraju u Kazalište objekta.



Cilj je umjetničko istraživanje kazališta objekta kao zasebne kazališne discipline s jedne strane i likovnosti kazališta objekta s druge strane. Primijenjene umjetnice kostimografkinje Ivana Bakal i Katarina Radošević Galić oblikujući zrakoprazni prostor i figure/objekte u prostoru propituju odnose slikarstva, kostimografije, lutkarstva i suvremene umjetnosti uopće. Autor likovnog postava je Mario Beusan.

Iskosa gledano - kazalište objekta ‒ završni je dio trilogije dviju autorica posvećene kazalištu i likovnom oblikovanju kazališta (Kazalište odbačenih predmeta 2011., Iskosa krojeno 2012. i Iskosa gledano - kazalište objekta 2014.).

Izložba se mogla pogledati do 10. siječnja 2015.

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH.


Ivana Bakal diplomirala je 1987. godine na Sveučilištu u Zagrebu, Tekstilno-tehnološkom fakultetu (viša škola), kao modni dizajner. Godine 2010. magistrirala je na istom fakultetu diplomski studij kostimografije s nazivom rada Sto godina hrvatske kostimografije 1909.-2009. Doktorand je Poslijediplomskog doktorskog studija slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti, kod mentora red. prof. Zlatka Kauzlarića Atača, i mentorice dr. sc. Martine Petranović. Članica je ULUPUH-a od 1989., Hrvatskog društva dizajnera (članstvo do 2006.), Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 1990. Bavi se samostalnim umjetničkim radom – kostimografijom 28 godina. Ostvarila je brojne autorske kostimografije za kazalište, promotivna događanja i muzičke spotove. Predaje na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu kao docent, vanjski suradnik. Autorica je velikih strukovnih projekata, autorica i urednica strukovnih monografija. Dobitnica je više nagrada.

Katarina Radošević Galić rođena je 1973. godine u Zagrebu. Završila je Školu za balet i ritmiku te Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn, Odjel arhitekture. Školovanje nastavlja na Tekstilno-tehnološkom fakultetu (viša škola) u Zagrebu, gdje diplomira 1997. godine kao modni dizajner. Za vrijeme studija sudjeluje na 31. zagrebačkom salonu. Kazališnom kostimografijom se profesionalno bavi od 1997. godine. Surađivala je u 30 kazališnih projekata kao asistent, a samostalno je ostvarila 40 kostimografija diljem Hrvatske i u inozemstvu. Dobitnica je nagrade Assiteja 2005. za najbolju kostimografiju predstave "Kako je Tonkica kupovala kruh" kazališta Mala scena. Članica je ULUPUH-a i HZSU-a. Veliki je ljubitelj slikarstva, godinu dana pohađala je studij slikarstva u Beču (prof. Hundertwasser) nakon čega se ipak vraća u Zagreb.




Datum održavanja: 20.12.2014. - 10.1.2015. / Autor teksta: ULUPUH




Odaberite datoteku koju želite preuzeti na svoje racunalo:
KATALOG_290115_WEB.pdf

 
 
Administracija