Povratak na glavni izbornik
O nama Sekcije Vijesti Izložbe Edukativni programi Izdavacka djelatnost Kontakt
 
 

GALERIJA ULUPUH:

Adresa i kontakt
Fotografije unutrašnjosti i tlocrt
Aktualna izložba


Izložbe u drugim prostorima



Odaberite sliku koju želite prikazati:


  

 

Aktualno 6 - Zajedno



Aktualno 6 - Zajedno
bijenalna izložba ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju


Centar vizualnih umjetnosti - Photo Art Gallery „Batana“
Trg brodogradilišta 2, Rovinj
7.7. – 31.7.2018.
Otvorenje u subotu, 7. srpnja u 19 sati


Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5, Zagreb
25.5. – 12.6.2018.





Organizator: ULUPUH - Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti
Nositelj projekta: Sekcija za fotografiju ULUPUH-a
Partneri u projektu:
• Muzej Mimara, Zagreb
• Centar vizualnih umjetnosti - Photo Art Gallery „Batana“, Rovinj

Izložba „AKTUALNO“ biennalna je, žirirana, tematska izložba recentnih radova članova ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju koja se održava od 2008. godine. Autorica koncepcije i kustosica izložbe je Višnja Slavica Gabout. ULUPUH-ovi fotografi, koji već niz godina kroz projekt AKTUALNO problematiziraju suvremene teme, za ovogodišnje, šesto i ujedno posljednje izdanje ovog projekta odabrali su temu ZAJEDNO.

„„AKTUALNO“ je kustoski projekt koji se od 2008. godine do danas realizira kao niz bijenalnih, tematski koncipiranih, žiriranih i kuriranih izložbi Sekcije za fotografiju ULUPUH-a, kroz koje članovi sekcije imaju priliku dati svoj fotografski osvrt na neku od aktualnih tema u društvu. Svojim 6. bijenalnim izdanjem projekt završava svoje 10. godišnje osvjetljavanje aktualne svakodnevice na takav način, ali otvara put budućim konceptima, za nove i drukčije fotografske poglede. Namjera projekta bila je da kroz mnoštvo osobnih vizura umjetnika-fotografa i kroz njihove autorske interpretacije pokaže slojevitu, raznoliku te mozaičnu i iznad svega zanimljivu sliku današnjice. Sliku koja u podlozi s jedne strane nosi društveni angažman i ima socijalni naboj; ili je opće-egzistencijalna; dok je s druge strane lirska, kontemplativno-filozofska, ili intimna. Tako pokrivajući gotovo sve aspekte suvremenog života – od onoga javnoga, do onoga privatnoga, u cjelini pokazujući opći diskurs našeg aktualnog trenutka. (...) Zajedno je danas jedna od najaktualnijih suvremenih tema. Problematizira život u zajednici, ističući u tom kontekstu niz svakodnevnih životnih situacija s kojima se susreće prosječan čovjek današnjice. U okolnostima stalnih prijetnji i nesigurnosti, tema aktualizira pitanje koliko smo danas u nekoj zajednici spremni živjeti zajedno. I možemo li, s rastućim nepovjerenjem, unutar zajednice prihvatiti različitosti koje nas razdvajaju, a ne zbližavaju. (...)Osamnaest autora – fotografa ULUPUH-a, koji su se u 6. izdanju Aktualnog pozabavili ovom temom, pokazali su u svojim radovima da je, zbog novih komunikacijskih alata i novih digitalnih medija, došlo do pomaka i promjene u suvremenoj interpretaciji zajedništva. Stabilnost, neskrivenu emotivnu povezanost i otvorenu komunikativnost pokazuje još jedino obiteljska zajednica. Sve ostalo se većim dijelom preselilo u zatvorenu zonu unutarnje introspekcije ili fikcije, gdje autori, u „intimnom zajedništvu“, preko simbola i metafora komuniciraju sa svojim „drugim licima“, svojim alter egom , svojim snovima i fantazijama – ili se suočavaju sa svojim „furijama“, osobnim demonima i strahovima. Najposlije, tu su ona javna zajedništva - „zajedništva mase“. Ona su slučajna i privremena, a događaju se u nekom trenutku međusobne involviranosti ljudi i događaja, na ulicama i trgovima, stadionima i sportskim borilištima, odašiljući uvijek poruku o snazi kojom ideja može okupiti mase.“ (Višnja Slavica Gabout, iz predgovora)

Selekciju radova za izložbu ove su godine obavili, uz kustosicu, fotografi Alan Matuka, Dag Oršić, Tomislav Rastić i Maja Strgar Kurečić.

Izlažu: Janko Belaj, Saša Ćetković, Marin Dražančić, Nina Đurđević, Damir Hoyka, Maja Hrnjak, Željko Jelenski, Ines Ljubetić Fišer, Anto Magzan, Mario Majcan, Alan Matuka, Ratko Mavar, Ana Mihalić, Karmen Orlić, Petra Slobodnjak, Vladimir Šimunić, Dragutin Škreblin, Zvonimir Tanocki

Izložba se u Muzeju Mimara mogla pogledati do 12. lipnja 2018. Nakon Zagreba, izložba će se 7. srpnja ove godine otvoriti u Rovinju u Photo Art Gallery „Batana“. Gostovanje se realizira uz financijsku potporu Grada Rovinja i Turističke zajednice Grada Rovinja.

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Grada Zagreba. Zahvaljujemo autorima-izlagačima na potpori pri realizaciji izložbe.




Datum održavanja: 25.5. – 12.6.2018. / Autor teksta: ULUPUH





 
 
Administracija