Povratak na glavni izbornik
O nama Sekcije Vijesti Izložbe Edukativni programi Izdavacka djelatnost Kontakt
 
 

GALERIJA ULUPUH:

Adresa i kontakt
Fotografije unutrašnjosti i tlocrt
Aktualna izložba


Izložbe u drugim prostorimaOdaberite sliku koju želite prikazati:


    

    

 

Mare ModulMARE MODUL – keramička staništa za podmorje

Galerija Juraj Klović HDLU-a Rijeka
Verdijeva 19 b, Rijeka
3.8. - 30.8.2018.
Otvorenje u petak, 3. kolovoza u 19 sati
Radno vrijeme: od 10 do 13 sati. Ulaz slobodan.

Tehnički muzej Nikola Tesla (izložbena dvorana)
Savska cesta 18, Zagreb
13.7. – 30.7.2018.
Radno vrijeme: od utorka do nedjelje od 16 do 20h, ponedjeljkom zatvoreno. Ulaz slobodan.

Grupa umjetnika okupljena u projekt MARE MODUL izradila je staništa, umjetničke objekte od keramike većih dimenzija koji će, postavljeni u more, činiti male grebene i biti podloga na koju i u koju će se naseliti različiti organizmi. Individualan izričaj svakog člana grupe rezultirao je različitim rješenjima obzirom na zajednički izvor inspiracije - podmorski svijet. Raznolikost struktura, tekstura, varijacije oblika i odabir gline otvaraju mogućnost privlačenja veće bioraznolikosti. Obrastanje keramičkih struktura organizmima potaknut će dolazak i trajni boravak drugih organizama, koji su na tom području znatno prorijeđeni ljudskim aktivnostima. Projekt je uključen u međunarodni znanstveni projekt MERCES: „Obnova morskih ekosustava u promjenjivim EU morima" Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kojeg vode izv. prof. dr. sc. Tatjana Bakran-Petricioli i dr. sc. Silvija Kipson. Znanstvenici biolozi će u razdoblju od tri godine bilježiti proces razvoja života na novooblikovanim staništima.

„Teško je predočiti si razmjere devastacije svijeta u čiju se ljeskavu površinu – pučinu – često zagledavamo nastojeći izreći nešto poetično. Ne postoje valovi koji će svojim perpetuirajućim ritmom pripomoći vidanju naoko nevidljivih rana. Televizijske emisije, koliko god bili potresni prizori koje posreduju, rijetko dopiru do svijesti ljudi, osobito novih generacija koje se informiraju na drukčije načine, brže i uglavnom površnije. I dok će selfiji snimljeni uz morske obale diljem svijeta rezultirati brojnim lajkovima a da se korisnici društvenih mreža ne zapitaju do koje su mjere fotografije koje se neprestano nude na pogled dorađene i „poboljšane”, u podmorju se odvijaju procesi koji će zabrinuti tek rijetke pojedince te ih potaknuti da i sami nešto promijene te pridonesu poboljšanju stanja. (...) Zahvaljujući snimkama i suradnji umjetnika i znanstvenika u projektu Mare modul, grupa autora osvijestila je brojne promjene nastale u jadranskom podmorju. Vođeni željom za pozitivnom promjenom i nenametljivim načinom ulaska u podmorsku zajednicu, umjetnici u području keramike oblikovali su niz staništa. Prirodni materijal – glina, podvrgnut visokim temperaturama, „ohladit” će more. Ne doslovno, već simbolički, omogućujući da se u sitne stvorene strukture ugnijezdi niz mikroorganizama koji zatim pokreću krug života. Ciklus koji je bio prekinut zbog ljudske nepažnje i nerazumijevanja bit će obnovljen zahvaljujući sustavu morskih modula i promjeni agregatnih stanja, dok pokreti ruku autora nastoje prenijeti ideju o fizici valova i načinu kako dôl svakoga od njih, otkako je svijeta, utječe na podmorje i život u njemu.“ (Sandra Križić Roban, iz predgovora)

Autorica koncepcije i voditeljica projekta: Lidia Boševski
Kustosica izložbe: Sandra Križić Roban
Prostorna koncepcija i likovni postav izložbe: Zoran Boševski
Umjetnici sudionici, članovi grupe Mare Modul: Lidia Boševski, Danijela Pičuljan, Snješka Pokos Vujec, Marina Mijatović, Karla Rakuljić, Martina Franić, Nada Benc Štuka, Lauren Moreira, Maddalena Boero, Boris Roce
Stručni suradnici projekta: izv. prof. dr. sc. Tatjana Barkan Petricioli, dipl. ing. biologije i ekologije Donat Petricioli, profesionalni fotograf podmorja Danijel Frka

Povezivanje umjetničkog projekta MARE MODUL i znanstvenog projekta MERCES predstavlja sinergiju umjetnosti i znanosti u promociji nužnosti brige o okolišu. Želja je ovom izložbom odaslati poruku široj javnosti o važnosti morskih staništa za ljude i potrebi njihova očuvanja te povećati svijest ljudi o rastućem problemu degradacije morskih staništa te mogućnostima njihove obnove.

Nakon Zagreba i Rijeke, izložba će se postaviti u dvorcu Frankopan u Kraljevici te će na kraju biti trajno postavljena u podmorje ispred Kluba podvodnih aktivnosti Adria u Kraljevici, na dubinu od 15 do 20 m.

Projekt se realizira uz financijsku potporu Grada Zagreba, Odjela gradske uprave za kulturu grada Rijeke, Primorsko-goranske županije te Grada Kraljevice.

Organizatori projekta:
· ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti
· HDLU Rijeka – Galerija Juraj Klović, Rijeka
· Tehnički muzej Nikola Tesla

Partneri projekta:
· Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Biološki odsjek (izv. prof. dr. sc. Tatjana Bakran-Petricioli i dr. sc. Silvija Kipson) – međunarodni projekt MERCES
· D.I.I.V. d.o.o. za ekologiju mora, voda i podzemlja iz mjesta Sali (Donat Petricioli, dipl. ing. biol., ronilački instruktor i podmorski fotograf)
· Klub podvodnih aktivnosti Adria u Kraljevici (Danijel Frka dipl. ing. prometa, ronilački instruktor i podmorski fotograf)
· BOSIO ZAGREB d.o.o.
· Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
· WILD SILK j.d.o.o.
· Cerovski Print Boutique
· In Your Pocket


Datum održavanja: 13.7. - 30.7.2018. / Autor teksta: ULUPUH

 
 
Administracija