Povratak na glavni izbornik
O nama Sekcije Vijesti Izložbe Edukativni programi Izdavacka djelatnost Kontakt
 
 

GALERIJA ULUPUH:

Adresa i kontakt
Fotografije unutrašnjosti i tlocrt
Aktualna izložba


Izložbe u drugim prostorima



Odaberite sliku koju želite prikazati:


    

    

 


ULUPUH-ove nagrade za 2006. godinu



Povodom pedesetšeste godišnjice od osnutka ULUPUH-a, ULUPUH - Hrvatsko udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba i predsjednice Skupštine Tatjane Holjevac dodjelilo je Veliku nagradu ULUPUH-a za životno djelo, te Nagradu za najbolju izložbu/autora u 2006. godini.

Upravni odbor i Umjetnički savjet ULUPUH-a donio je odluku da se:

Velika nagrada za životno djelo dodijeli Ivici Bednjancu

Ivica Bednjanec (rođen 1934. godine u Zagrebu) više od 40 godina kontinuirano objavljuje stripove. Riječ je o preko 2000 tabli stripa, preko 1000 scenarija, 3 knjige stripa... Od 1967. godine djeluje kao samostalni umjetnik i član ULUPUH-a. Širinom opusa autorski strip Ivice Bednjanca mogao bi se podijeliti prema tematici po ciklusima na povijesni, političku satiru, sportski, dječji itd. Od 1963. godine do 1968. nastaje opus njegovih stripova iz hrvatske povijesti - tridesetak kompletnih naslova. Od 1968. godine započinje njegova suradnja s "Modrom lastom" gdje puna tri desetljeća paralelno nastaju dva serijala: Osmoškolci i Genije i Lastan. Posebno je značajan Nježni - lik realiziran u dvije varijante: Nježni robijaš (1975 - 76) i Nježni sport (1976-83). Bednjanec je realizirao još nekoliko serijala: Iverku, Kiku, Amicu, i najnoviji - Duricu. Sve svoje stripove realizirao je prema vlastitim scenarijima što ga čini, pomalo paradoksalno, najproduktivnijim SCENARISTOM našeg stripa, a njegov opus u cijelosti jednim od najkvalitetnijih i najproduktivnijih hrvatskih autora stripa svih vremena.

Godišnja nagrada za najbolju izložbu u 2006. dodjeli izložbi:

40. zagrebački salon - primijenjena umjetnost i dizajn / 2006 – Sinergije – Tihomir Milovac (kustos), Ivana Bakal (ravnateljica), Maja Alilović (tajnica), Dora Bilić i Tina Muller (dizajn vizualnog identiteta), Maja Beck Pivac i Maša Štrbac (Provedbeni odbor)

Obljetnički 40. zagrebački salon pokazao je nov i drugačiji oblik prezentacije stvaralaštva na području primijenjenih umjetnosti i dizajna. Kustos Salona Tihomir Milovac odlučio je unutar problemski postavljenog okvira SINERGIJE propitati vrijedne i zanimljive pojave izrasle u našem političkom vremenu i tranzicijskom gospodarstvu, okolnostima koje su sinergijski povezale različite kreativnosti, znanja i discipline. Salon je tako, za razliku od dosadašnjih pristupa, najveću pažnju posvetio procesu stvaranja i dinamici suradnje stvaralaca s različitih područja umjetnosti, pa su u procesu nastajanja Salona ravnopravno sudjelovali različiti umjetnici primijenjenih umjetnosti, teoretičari i arhitekte, dizajneri i video umjetnici, slikari i fotografi... Karakter smotre zamijenjen je oblikom «radionice» koja je upravo zbog nedovršenosti pokazala neočekivane procese i djela, provokativna, a po svom sadržaju i obliku kulturološki vrijedna i korisna.

Pored dodjele nagrada uručeno je ULUPUH-ovo godišnje priznanje, ove godine dodijeljeno Ivanu Gregovu za njegov doprinos radu i ugledu udruge, te su se proglasili počasni članovi ULUPUH-a: Tatjana Holjevac, Milan Bandić i Zvonimir Bešker.


Nagrade je uručila predsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba mr. sci. Tatjana Holjevac. Godišnja priznanja i proglašenje počasnih članova ULUPUH-a obaviča je predsjednica ULUPUH-a Ivana Bakal.

Nagrade i priznanja uručeni su dobitnicima na prigodnoj svečanosti u Staroj gradskoj vijećnici (Ulica Sv. Ćirila i Metoda 5, Zagreb), u petak, 29. prosinca 2006. u 12 sati.

Nakon dodjele nagrada priređen je svečani domjenak.

Dobitnici nagrada u 2005. godini


Datum održavanja: 29.12.2006. / Autor teksta: ULUPUH





 
 
Administracija