Povratak na glavni izbornik
O nama Sekcije Vijesti Izložbe Edukativni programi Izdavacka djelatnost Kontakt
 
 

GALERIJA ULUPUH:

Adresa i kontakt
Fotografije unutrašnjosti i tlocrt
Aktualna izložba


Izložbe u drugim prostorima



Odaberite sliku koju želite prikazati:


    

    

 


Galerija ULUPUH



Galerija ULUPUH
Tkalčićeva 14, 10 000 Zagreb
tel./fax. : (++385) 01/ 48.13.746
e-mail: galerija-ulupuh@zg.t-com.hr

Voditeljica galerije: Maša Štrbac, dipl. povjesničarka umjetnosti

O zgradi u kojoj je smještena galerija:

Galerija ULUPUH smještena je u prizemlju zgrade u Tkalčićevoj 14 u kojoj djeluje od 1990. godine. Zgrada se nalazi na malom trgu u središtu Zagreba u koji se ulijevaju ulica Krvavi most s jedne, te Skalinska ulica s druge strane. Zgrada je u velikoj mjeri očuvala izvorni izgled s kraja 18. stoljeća i time predstavlja jedno od najstarijih zdanja u Tkalčićevoj ulici. Jednokatnica je, izvorno tlocrtnog "L" oblika, sagrađena iza požara 1786. godine. Glavno pročelje zadržalo je izvorno kasnobarokno oblikovanje osim što su naknadno uklonjeni kapiteli pilastara na katu. Sačuvani su prizemni prozori s kamenim okvirima i vrata na ulazu u tadašnji dućan koji se od vremena gradnje nalazio na sjevernom dijelu. Na prozorima prizemlja sačuvani su metalni kapci ukrašeni iskovanim rocaille ornamentom i cvijećem. Kameni portalni okvir ima stiješteni luk, a sačuvane su drvene barokne vratnice iz vremena gradnje, kao rijedak sačuvani primjer u Zagrebu. Prizemlje je nadsvođeno bačvastim svodom, a veža češkim svodom s pojasnicama.

Zgrada zauzima značajno mjesto u razvoju zagrebačke arhitekture, te zbog cjelovitosti i stupnja sačuvanosti izvornih detalja ima svojstvo kulturnog dobra.

Rješenjem Konzervatorskog zavoda Zagreb iz 1952. godine zgrada je zaštićena kao spomenik kulture, a Rješenjem Uprave za zaštitu kullturne baštine Ministarstva kulture RH iz 2002. godine proglašena kulturnim dobrom.



Datum održavanja: 31.12.2006. / Autor teksta: ULUPUH





 
 
Administracija