Povratak na glavni izbornik
O nama Sekcije Vijesti Izložbe Edukativni programi Izdavacka djelatnost Kontakt
 
 

GALERIJA ULUPUH:

Adresa i kontakt
Fotografije unutrašnjosti i tlocrt
Aktualna izložba


Izložbe u drugim prostorima



Odaberite sliku koju želite prikazati:


    

  

 


Paradigma kostima/figure u teatru objekta - 2. dio



Kruna Tarle i Ivana Bakal:
PARADIGMA KOSTIMA/FIGURE U TEATRU OBJEKTA
izložba i radionica

Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb
25.5. – 1.6.2017.
Otvorenje izložbe: 25.5. u 19 sati
Radionica: 25.5. od 17 do 21 sat

Organizator: ULUPUH

Riječ je o projektu dviju autorica, Krune Tarle i Ivane Bakal, koji ima za cilj temeljitije istražiti novi odnos likovne umjetnosti i kazališta kao svojevrsni dijalog koji je izvršio presudan utjecaj na obje ove umjetnosti. Pored velikih svjetskih i domaćih imena, mahom slikara i kipara koji su učinili nemjerljiv doprinos lutkarskoj umjetnosti kao i avangardnim žanrovskim izvedenicama, te kazališnoj avangardi uopće, tu su i kostimografi koji su se svojim pristupom približili poimanju kostima kao autonomnog bića, kao i fluidne granice između lutke, kostima i figure. Projekt je zamišljen kao sinteza likovnog i kazališnog, kao jedinstvo teorijskog i praktičnog, putem više različitih oblika rada, izložbe i radionice.

Izložba je prikaz djela umjetničkog opusa dviju umjetnica u kojem je primaran odnos prema kostimu kao subjektu, a ne tek kao ilustrativnom elementu u službi dramaturgije teksta.
I sama je izložba multimedijskog karaktera, pa tako objedinjuje slijedeće:
- eksponate lutaka/kostima/figura
1. Ivana Bakal – objekti/instalacije u prostoru pod nazivom: Djetinjstvo (suradnica na izradi Diana Mihalić), Lutka GO i Crna kraljica. Radovi su nastali u sklopu projekata vizualnog kazališta ili u sklopu projekata istraživanja teatra objekta (samostalni projekti ili projekti u suradnji s Katarinom Radošević Galić)
2. Kruna Tarle: objekt iz predstave Sretni princ (izrada: Vesna Balabanić, foto: Ines
Novković). U tijeku scenske igre objekt se pred očima gledatelja transformira iz maske za
tijelo u kostim, a potom i u lutku.
- slide-show likovnih i kostimografskih radova Ivane Bakal kao i kazališnih radova iz predstava i art-radionica Krune Tarle
- video prezentaciju odabranih segmenata iz predstava Krune Tarle (izbor i montaža: Mario Beusan)
- scensku izvedbu: prizor iz predstave Nadir (Kruna Tarle i ansambl Fasade: Sandra Grižić, Marija Bitunjac, Marina Ćurković, Maja Martin, Maja Trobić, glazba: Ivana Kiš) - na otvorenju.

Izložba će se otvoriti u četvrtak, 25. svibnja u 19 sati.

Uz izložbu, na dan otvorenja održati će se jednodnevna radionica Junk Puppet, od 17 do 21 sat. Radionicu će voditi Kruna Tarle i Ivana Bakal, uz asistentice Marinu Ćurković i Manuelu Brcko. Radionica je namijenjena starijima od 15 godina. Objekti koji će nastajati tijekom radionice pretvoriti će se u ad hoc eksponate i postati sastavni dio izložbe. Kako je tema izložbe upravo pretapanje kostima, figure, lutke i maske, tako je i radionica svojevrstan dijalog s najrazličitijim, otpadnim materijalima, tvarima, objektima ili dijelovima koji su ispali iz konteksta i koji će se u procesu spontane igre, brzo poput krokija, i to tehnikom 3D kolaža, oblikovati u figuru/ lutku/ kostim/ masku. Zbog ograničenog broja polaznika, zainteresirani za sudjelovanje trebaju se prethodno prijaviti na ulupuh@gmail.com (poruku nasloviti Prijava za Paradigmu kostima, a u poruci specificirati u koji bi se sat uključili u radionicu - u 17, 18 ili 20 sati). Optimum je 10 sudionika istovremeno. Radionica se ne naplaćuje, a kao svojevrsnu "ulaznicu" molimo posjetitelje da sa sobom donesu neke odbačene predmete ii bilo koji materijal bez ograničenja, koji bi mogao biti zanimljiv za oblikovanje.

PARADIGMA KOSTIMA/FIGURE U TEATRU OBJEKTA je drugi dio istoimenog projekta koji je nastao u suradnji s Galerijom TTF Tekstilno-tehnološkog fakulteta i koji je bio financijski potpomognut sredstvima MK. Više OVDJE.

Izložba će se u Galeriji ULUPUH moći razgledati do 1. lipnja, radnim danom od 10 do 17 sati, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

Program na dan otvorenja, 25.5. uvršten je u program manifestacija Reli po galerijama i Dani otvorenih vrata udruga.

Uz izložbu je raspisan i natječaj za mlade kreativce, Junk Puppet, u kojem se svi do 18. godine starosti pozivaju da izrade scensku lutku/kostim/objekt od odbačenih materijala. Fotografije svojih uradaka mali i mladi natjecatelji trebaju poslati na adresu kreativci3@gmail.com do 29.5. ove godine. Više o natječaju OVDJE.

U prilogu: odabir radova Krune Tarle i Ivane Bakal


Datum održavanja: 25.5. - 1.6.2017. / Autor teksta: ULUPUH





 
 
Administracija