Povratak na glavni izbornik
O nama Sekcije Vijesti Izložbe Edukativni programi Izdavacka djelatnost Kontakt
 
 

GALERIJA ULUPUH:

Adresa i kontakt
Fotografije unutrašnjosti i tlocrt
Aktualna izložba


Izložbe u drugim prostorima



Odaberite sliku koju želite prikazati:


    

    

    

    

    

    

  

 


Ivana Bakal, samostalna izložba



Ivana Bakal: Kazališni kostim između performansa, instalacije i objekta – vizualno kazalište


Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb
4.7. – 10.7.2014.
Otvorenje u petak, 4. srpnja u 19 sati


U petak, 4. srpnja u 19 sati u Galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj 14 u Zagrebu otvara se samostalna izložba Ivane Bakal „Kazališni kostim između performansa, instalacije i objekta – vizualno kazalište“. Koncepciju izložbe i radove potpisuje Ivana Bakal, koja u obrazloženju koncepta piše:

Izložba je umjetnički projekt u formi izložbe kostima koji postaju kazalište u izložbenom prostoru.
Likovnost lišena okvira uz želju da se «ograničenost kostimografije» (kostima kao odjeće) prevlada ili zaobiđe te stvori novo kazališno uprizorenje kroz performans kostima, osnovni je cilj.
Drugi je analiza odnosa glumca i kostima, objekta i instalacije kao vizualizirane glumčeve osobnosti.

Izložba se sastoji od realiziranih 5 kostima-instalacija, raspoređenih u 3 prostorije izložbenog prostora Galerije ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb. Ulaskom publike, uz zvučnu kulisu (autor glazbe Stanko Juzbašić), kazališnu rasvjetu i projekciju slikovnih materijala – skica i etapa nastanka umjetničkog rada – započinje performans kostima.

Radom se želi naglasiti i interdisciplinarno i multimedijalno u vizualnom kazalištu te problematizirati mogućnost(i) preobrazbe kostimografa u multimedijalnog umjetnika i dramaturga i redatelja predstave, posebice u kontekstu prinosa kostimografije gradnji dramaturgije predstave i kompletne inscenacije predstave te u kontekstu ideje o kostimografu kao društvenom kiparu ili u – vizualnom kazalištu – dramaturškom kiparu (na temelju parafraze ideje Josepha Beuysa o društvenoj skulpturi).
Osnovna je misao vodilja slika kao dramaturgija predstave. Radom se želi pojasniti umjetnička uloga slikara/kostimografa u vizualnom kazalištu te otvoriti mogućnost daljnjih umjetničko-znanstvenih nadogradnji na temu likovnosti vizualnog kazališta te dati prinos suvremenoj likovnoj umjetnosti uopće. (Ivana Bakal)


Izložba će se moći pogledati do 10. srpnja, radnim danom od 10 do 17 sati i od 19 do 21 sat, subotom od 10 do 13 sati, dok je nedjeljom i praznikom galerija zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.



Datum održavanja: 4.7. - 10. 7.2014. / Autor teksta: ULUPUH





 
 
Administracija