Povratak na glavni izbornik
O nama Sekcije Vijesti Izložbe Edukativni programi Izdavacka djelatnost Kontakt
 
 

GALERIJA ULUPUH:

Adresa i kontakt
Fotografije unutrašnjosti i tlocrt
Aktualna izložba


Izložbe u drugim prostorima



Odaberite sliku koju želite prikazati:


    

    

    

    

    

    

    

    

  

 


Beograd: Kazalište odbačenih predmeta



Ivana Bakal i Katarina Radošević Galić:
KAZALIŠTE ODBAČENIH PREDMETA

Mala galerija ULUPUDS-a, Uzun Mirkova 12, Beograd (Srbija)
23.7. – 10.8.2013.

U utorak, 23. srpnja u 19 sati u Maloj galeriji Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS), u Uzun Mirkovoj 12 u Beogradu, otvorena je izložba KAZALIŠTE ODBAČENIH PREDMETA dviju autorica kostimografkinja: Ivane Bakal i Katarine Radošević Galić.

U ovom vremenu izobilja i bijede, blještavila i tame, kada su mnogima smetlišta izvori života, želimo prikazati jedan odbačeni svijet koji dočarava nešto novo, nešto sjajno, nešto što naše oči vide dok gledamo u odbojni djelić suvišnih i potrošenih stvari koje su nas nekada služile.
Od ničega nešto
od odbačenog učiniti prihvaćeno
kako jedna obična auto guma postane nečija kruna
ili ogledalo možda
tko to zna?
sve je moguće u kazalištu ako pogledaš malo na smetlištu
ova situacija danas navela nas je na razmišljanje takvo
na premišljanje
baš ovako
OD NIČEGA NEŠTO!!!
(autorice, iz kataloga)

Autorice su prebiranjem po smetlištima, kontejnerima, garažama, bakinim ormarima, vlastitim ormarima i na sajmištima odabirom i kombinacijom starih odjevnih predmeta uz minimalne krojačke intervencije, obrnuto kazališnom procesu, stvorile kazališne kostime.



O autoricama:

Ivana Bakal kostimografijom se profesionalno bavi od 1986. godine. Nakon Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn (ŠPUD) u Zagrebu, studirala je na Tekstilno- tehnološkom fakultetu, Zavoda za dizajn tekstila i odjeće u Zagrebu - 1987. diplomirala je na Višoj školi dizajn odjeće, a 2010. magistrala na diplomskom studiju kostimografije. Student je završnog semestra Poslijediplomskog-doktorskog studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer slikarstvo, kod mentora red. prof. Zlatka Kauzlarića Atača, i dr.sc. Martine Petranović, znanstvene suradnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti HAZU. Autorica je brojnih kostimografija, nekoliko scenografija, autorica je velikih strukovnih projekata, izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i svijetu. Autorica i urednica monografija o hrvatskoj scenografiji i kostimografiji. Vanjski je suradnik Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu. Predsjednica je ULUPUH-a i Sekcije za kazalište i film. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 1990. Dobitnica je više nagrada.

Katarina Radošević Galić kostimografijom se profesionalno bavi od 1998. godine. Rođena je 1973. u Zagrebu. Završila je školu za balet i ritmiku, Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn i Višu školu Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu. Aktivno se počinje baviti kostimografijom 1997. kao asistent i suradnik brojnim hrvatskim kostimografima, a istovremeno samostalno djeluje na hrvatskoj i inozemnoj sceni. Dobitnica je nagrade ASSITEJa 2005. Radila je kostime za predstavu Unterstadt koja 2013. dobiva Nagradu Hrvatskog glumišta. Članica je ULUPUH-a od 2001., Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 2006. godine.

Izložba se može pogledati do 10. kolovoza u radno vrijeme galerije: radnim danom od 12 do 19 sati, subotom od 10 do 15 sati, dok je nedjeljom galerija zatvorena. Ulaz je slobodan.

Izložba je premijerno održana u Galeriji ULUPUH 2011. godine, a ovom se prilikom, u svom prilagođenom obliku, organizira u Beogradu. Od osamostaljenja Hrvatske, ovo je prvi nastup ULUPUH-a u Srbiji, i put uspostavljanju dugoročne suradnje s ULUPUH-u srodnim udruženjem ULUPUDS-om (Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije) u čijem se prostoru – Maloj galeriji – ova izložba i održava.

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.


Datum održavanja: 23.7. - 2.8.2013. / Autor teksta: ULUPUH





 
 
Administracija