Povratak na glavni izbornik
O nama Sekcije Vijesti Izložbe Edukativni programi Izdavacka djelatnost Kontakt
 
 

GALERIJA ULUPUH:

Adresa i kontakt
Fotografije unutrašnjosti i tlocrt
Aktualna izložba


Izložbe u drugim prostorima



Odaberite sliku koju želite prikazati:


    

    

    

    

    

    

 


ISKOSA KROJENO (OD IGLE… DO KOSINE)



Ivana Bakal i Katarina Radošević Galić:
ISKOSA KROJENO (OD IGLE… DO KOSINE)
multimedijska vizija nastajanja kazališnog kostima

Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb
18.10. – 30.10.2012.

Nakon izložbe KAZALIŠTE ODBAČENIH PREDMETA (Galerija ULUPUH, 2011.) dvije su se kostimografkinje predstavile konceptualnom izložbom.

Izložba je pružila uvid u nastanak kazališnog kostima na začudan, nadrealan način: posjetitelj, slikovito rečeno, u ulozi Liliputanca istražuje kazališni svijet guliverovskih dimenzija, iznutra.
Izložba se sastojala od tri asocijativna prizora raspoređena u tri prostorije galerije:
1. krojenje – prostorom dominira gigantski šivaći pribor: špule za konce i igla
2. šivanje… – u prostoru je singer mašina, uz zvukove štektanja šivaće mašine te inventar krojačke radionice (daska za peglanje, pegla, tkanina) - na zidovima prostorije projicira se uvećani detalj kostima
3. finale: dovršavanje kostima – posjetitelj ulazi kroz dno haljine krinoline koja ispunja cijeli izložbeni prostor – prolazi kroz nju i izlazi kroz struk vraćajući se uz njenu vanjsku stranu – zvuk pljeska i žamora publike na premijeri

Autor likovnog postava: Mario Beusan
Oblikovanje svjetla: Miljenko Bengez



O autoricama:
Ivana Bakal
Kostimografijom se profesionalno bavi od 1986. godine. Diplomirala je dizajn tekstila i odjeće na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu 1987. godine, a 2010. master studij kostimografije na istom fakultetu. Studentica je treće godine poslijediplomskog doktorskog studija slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, kod mentora Zlatka Kauzlarića Atača. Izlagala je na skupnim izložbama u organizaciji ULUPUH-a: Hrvatska suvremena kazališna i filmska scena (Galerija ULUPUH - 2003., 2005., 2007. i 2009. godine), na izložbi Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije te na Svjetskoj izložbi - Praški kvadrienale 2003. i 2007. godine. Autorica je devedesetak kazališnih kostimografija. Do sada je imala 4 samostalne izložbe. U svom radu surađivala je sa poznatim redateljima. Članica je ULUPUH-a i HZSU-a.

Katarina Radošević Galić
Rođena je u Zagrebu 1973. Završila je školu za balet i ritmiku, a zatim školu za primijenjenu umjetnost i dizajn odjel arhitekture u Zagrebu. Diplomirala je dizajn tekstila i odjeće na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu 1997. godine. Kostimografijom se aktivno počinje baviti 1997. godine kao asistent brojnim hrvatskim kostimografima, a od 1998. samostalno djeluje na hrvatskoj i inozemnoj kazališnoj sceni na kojima je ostvarila niz kostimografskih rješenja za balete i drame. Dobitnica je nagrade Assiteja 2005. za najbolju kostimografiju. Članica je ULUPUH-a i HZSU-a.

Financijski pokrovitelj izložbe je Ministarstvo kulture RH.
Sponzor izložbe: Konoplja d.d.


Datum održavanja: 18.10. - 30.10.2012. / Autor teksta: ULUPUH





 
 
Administracija