Povratak na glavni izbornik
O nama Sekcije Vijesti Izložbe Edukativni programi Izdavacka djelatnost Kontakt
 
 

GALERIJA ULUPUH:

Adresa i kontakt
Fotografije unutrašnjosti i tlocrt
Aktualna izložba


Izložbe u drugim prostorima



Odaberite sliku koju želite prikazati:


    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

  

 


Izložba kazališnih kostima Ivane Bakal



Ivana Bakal: KOSTIMI
izložba kostima (1986. – 2011.)

Izložbeni salon „Izidor Kršnjavi“, Trg maršala Tita 11, Zagreb
6.4. – 19.4.2011.


Od 6. do 19. travnja 2011. u Izložbenom saloni „Izidor Kršnjavi“, Trg maršala Tita 11 u Zagrebu, mogla se pogledati izložba iz ULUPUH-ovog programa: izložba kazališnih kostima Ivane Bakal.

Izložbom je autorica obilježila dvadesetpetu obljetnica umjetničkog rada, od prve predstave „Vodenka (Ondine)“ Jeana Giraudouxa u režiji Vladimira Gerića (Kazalište Trešnja, 29.3.1986.), do 2011. godine. U Salonu je predstavljen izbor njenih kostimografskih radova putem skica, kostima, fotografija i video snimaka iz predstava, u autorskom postavu Maria Beusana, uz light design Miljenka Bengeza. Uz izložbu je tiskan opsežan katalog/knjižica od 60-tak strana, bogato ilustriran kostimografskim skicama i fotografijama iz predstava, te s tekstovima Vladimira Gerića, dr.sc. Martine Petranović i Stephanie Jamnicky.

O autorici:
Ivana Bakal (rođena 1963. u Zagrebu), diplomirala je dizajn tekstila i odjeće na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu 1987. godine. Bavi se samostalnim umjetničkim radom – kostimografijom - već 25 godina tijekom kojeg razdoblja je ostvarila preko osamdeset autorskih kostimografija u kazalištu. U svom radu surađivala je sa poznatim redateljima: Vladimirom Gerićem, Stephanie Jamnicky, Milkom Šparemblekom, Joškom Juvančićem, Borisom Kovačevićem, Ladislavom Vindakijevićem, Sašom Anočićem, Draženom Ferenčinom, Damirom Mađarićem, Bobom Jelčićem, Ninom Kleflin i dr.
Izlagala je na dvije samostalne izložbe te više od 15 skupnih izložbi u Hrvatskoj i svijetu („Praško kvadrienale PQ“ - Svjetska izložba kazališne scenografije i kostimografije, 2003. i 2007. godine). Autorica je i inicijatorica više projekata, od kojih je svakako najvažniji „Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909. - 2009.“. Urednica je istoimene monografije čija je finalizacija u tijeku.
Članica je ULUPUH-a od 1989., Hrvatskog društva dizajnera od 1988. do 2006. godine, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 1990. godine. Predsjednica Sekcije za kazalište, film i televiziju ULUPUH-a bila je od 2000. do 2006. godine, te ponovno od 2010. godine. Predsjednica je Hrvatskog udruženja likovnih primijenjenih umjetnika - ULUPUH-a od rujna 2003 godine.
Godine 2008., nakon više od dvadeset godina rada, upisuje razlikovni studij na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, 2008./ 2009. upisuje modul kostimografija (stručni- magistarski studij), te diplomira 2010. kao prva u generaciji nakon više od pedeset godina nepostojanja takvog stručnog studija kod nas. U školskoj godini 2010./2011. upisuje poslijediplomski-doktorski studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, slikarstvo, kod mentora Zlatka Kauzlarića Atača. Više o autorici OVDJE

Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.

U prilogu: izbor predstavljenih radova:

Leoncavallo, Rugerro: IL PAGLIACCI
Redateljica: Stephanie Jamnicky, Dirigent: Loris Voltolini, Scenograf: Mijo Adžić
Premijera: 25.1.2003., HNK Split
Fotografija: Matko Biljak

Mitrović, Nina: KAD SE MI MRTVI POKOLJEMO
Redatelj: Saša Anočić, Scenograf: Željko Zorica
Premijera: 9.5.2004., Satiričko kazalište KEREMPUH
Skica kostima

Krleža, Miroslav: KRALJEVO
Redatelj: Vladimir Gerić, Scenograf: Vladimir Androić, Koreograf: Milko Šparemblek
Premijera: 4.12. 2002., HNK Osijek

Držić, Marin: SPELANCIJA OD STANCA (Novela od Stanca)
Redatelj: Vladimir Gerić, Koreograf: Milko Šparenblek, Scenograf: Miljenko Sekulić
Premijera: 15.11.2007., Glumačka družina Histrion
Skica kostima

BOGI IVAČ 2 - TRI KURVIŠI POD RASPELOM, srednjevjekovne francuske farse
Glazba Dragutina Novakovića Šarlija
Redatelj i scenograf: Vladimir Gerić
Premijera: 9.3.1996., HNK Varaždin
Fotografije: Ivana Bakal



Datum održavanja: 6.4. - 19.4.2011. / Autor teksta: ULUPUH




Odaberite datoteku koju želite preuzeti na svoje racunalo:
tekst_MartinaPetranovic.doc
tekst_StephanieJamnicky.doc
tekst_VladimirGeric.doc

 
 
Administracija