Povratak na glavni izbornik
 
 
Janko BelajAdresa:
Horvaćanska 21, Zagreb

Kontakt telefon:
++385(0)91 363 97 43

E-mail adresa:
janko@belaj.com

Web adresa:
belaj.com


Odaberite sliku koju želite prikazati:


    

    

    

 

 Životopis:
"Janko Belaj rođen je 29. rujna 1965. godine u štajerskom gradiću Ptuju. Razlog je krajnje jednostavan. Prvo, njega nitko ništa nije pitao, a roditelji su imali više nego dobar razlog - privremeno su radili u lokalnom Pokrajinskom muzeju. Obitelj se u Zagreb vratila u svibnju 1970.
Fotografijom ga je zarazio i osnovama struke naučio otac. Prije no što je postao vlasnikom prvoga vlastitog aparata, posve je logično što je “udesio” nekoliko očevih. Česti odlasci na majčine stručne terene (povijesničarka umjetnosti), rezulitirali su, 1978. ako se ne varam, snimanjem antependija oltara u Sv. Ivanu na Gorici iznad Lepoglave sa “zastrašujućim” ishodom. Fotografija je objavljena i plaćena! Očaravajuće za dječaka od 13 godina. Majka ga je učila osnovama kompozicije, boje… teorijama scene i ikonografije. Otac je pak prigovarao na tehničkoj nesavršenosti slika i tako ga više ili manje suptilno tjerao usavršavati postprodukciju.

Bavljenje fotografijom iz raznoraznih je razloga pauziralo nekoliko godina, da bi je počeo više proučavati koncem srednje škole učeći fotokemiju. Sve do 1992. trajalo je prtljanje malo s ovim, malo s onim, skitanje po i oko srednje Europe. Škljocanje se ponekad i naplaćivalo, pomalo prodavalo fotke i učilo grafičkim vještinama u listu mladih MI.

Oko 1990. otkriva dobitnu kombinaciju - Apple Macintosh i skener. Baš se u to doba igrao s pseudosolarizacijama te pokušao isto u PhotoShopu (inačica 1.0)… Tek jedan sat rada (Mac LC je u to doba imao 20MHz i 2MB RAM-a!), postigao je “gotovo” isti rezultat kakav je dobivao nakon 5 do 6 dana provedenih u tamnoj komori i za retušerskim stolom… Godine 1992. počeo je raditi kao prelamač u tiskari X-Press, za koju godinu i kao suvoditelj pripreme. Potom je samostalno radio za razne izdavače, ponajviše za Školsku knjigu, radio kao grafički urednik u magazinu Kult te napravio prvi veliki test računalne opreme za časopis Vidi (“Skeneri u profesionalnoj primjeni”, broj 8, veljača 1996., str. 30-47).

Potom je radio kao grafički i tehnički urednik dvotjednika ComputerWorld Hrvatska i nekoliko godina samostalno za razne reklamne agencije. Nakon 8 godina u grafičkoj struci, s povremenim fotografskim angažmanima, počeo se vraćati fotografiji, zaposlio se u privatnoj grafičkoj i dizajnerskoj tvrtci Handdesign kao “kućni” fotograf i uživao nešto duže od 6 ljeta. Propašću tvrtke te rijeđim angažmanima u tvrtki nasljednici, odlučio je uz fotografiju egzistenciju osigurati i zaposlivši se u jednoj od vodećih međunarodnih marketinških agencija kao grafičar.

Opremio je nekoliko izložaba u raznovrsnim, relevantnim galerijskim i muzejskim prostorima (Mimara, MUO, Klovićevi dvori, Trsat…) što samostalno, što kao suradnik, nekoliko kataloga i monografija, a najopsežniji posao bio mu je i ostao snimanje i računalna rekonstrukcija fresaka baroknoga slikara Ivana Krstitelja Rangera (http://ik-ranger.net/)

Trenutno pomalo piše za “site” koji i sam vodi (http://fotozine.org)
te povremeno za razne stručne časopise specijalizirane za fotografsku tematiku (tehničke i povijesne teme, svaštice o velikoformatnoj fotografiji, povijesti Zeissa…).

Načelno je rijetko zadovoljan vlastitim radovima što je i najvjerojatniji razlog da je dosad imao tek pet samostalnih izložaba: pejsaže je izlagao u Budvi i Solinu, a ciklus Ivana Krstitelja Rangera u tek tri sekvence u Lepoglavi.

Jankov on-line portfolio može se pogledati na adresi http://belaj.com"

Krešimir Oremović, povjesničar umjetnosti

Prilozi:
Belec, jesenska skica.
Durmitor, ruina.
Cipele na cesti, Transporti.
I. K. Ranger, sakristija u Belcu.
Voćni čaj, Frank.
Bijelo vino (prije prešanja).


 
 
Administracija

 

premiere introduit en 1965, le jopo vélo favorise une vision typiquement finlandais: c'était le & # 8220;ADIDAS CLIMACOOL BOAT PURE vélo pour tout rider.ADIDAS WHITE MOUNTAINEERING Boost & # 8221;ADIDAS ORIGINALS NMD a largement siege réglable guidon faire le vélo facile pour quiconque de manoeuvre.cette pur l'utilitarisme du véhicule est ce qui le rend cool pour nous.bien que peu mis a jour en 2000, la forme classique demeure immédiatement reconnaissable de sa faible image de grand 24 & # 8221; roues.ADIDAS CRAZYLIGHT BOOST 2.5 LOWnon, ce ne sera pas toi sur le pont de brooklyn rapidement sur un occupé mardi matin,ADIDAS ORIGINALS STAN SMITH SNEAKER mais que & # 8217; la question n'est pas la.Adidas Originals Superstar Slip On Wle week - end a jopo est facile avec les amis et la famille. choisis dans une variété de couleurs, de la boutique de la finlandaise, désormais disponible dans de nouvelles couleurs.cinéaste et directeur nathan miller a laché ses nouveaux longs documentaires ldn, offrant un regard en profondeur sur londres et # 8216; s par scene.le film a son tour un aperçu de divers éléments et les acteurs clés,ADIDAS YEEZY BOOST 550 y compris j. hus, fredo,ADIDAS J WALL 3 youngs téflon,women's superstar adidas dj du semtex, reekz mb, photographe vicky grout, gérant d'artistes / animateur de radio morgan keyz,ADIDAS SPRINGBLADE SCHUHE et plus.miller a tiré la photo sur une période de cinq mois, un artiste ou de la musique en direct, montrant ainsi conduit a la prochaine question.appuie sur play ci - dessus pour voir ldn intégralement.