Povratak na glavni izbornik
 
 
Vladimir ŠimunićAdresa:
Creska 18, Zagreb

Kontakt telefon:
++385 (0)98 912 25 20

E-mail adresa:
foma@zg.t-com.hr

Web adresa:
www.simunicphoto.com


Odaberite sliku koju želite prikazati:


    

    

    

    

    

    

 

 Životopis:
Vladimir Šimunić rođen je 1964. godine u Zagrebu.
Po završetku srednje grafičke škole, upisuje studij snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je i diplomirao 1990. godine u klasi prof. Tanhofera.
Od 1996. zaposlen je kao profesor fotografije u Obrtničkoj školi u Zagrebu.

Još od studentskih dana, aktivno sudjeluje na izložbama umjetničke fotografije. Sudjelovao je na više od osamdeset kolektivnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Osvojio je osamnaest nagrada i pohvala.

Samostalno rijetko izlaže. Imao je četiri samostalne izložbe u Zagrebu.

Autor je fotografija u nekoliko znanstvenih fotomonografija i udžbenika.
Kontinuirano surađuje s izdavačkim kućama na opremanju časopisa i knjiga, uglavnom obrazovne tematike.

Osim toga, autor je fotografija na brojnim kalendarima, razglednicama i propagandnim materijalima.

Osim u školi, fotografiju predaje i na programima za osposobljavanje za zanimanja: modni fotograf i visažist-stilist.
Voditelj je raznih tečajeva i seminara s područja fotografije i oblikovanja svjetla.

U svakodnevnom radu i komunikaciji s učenicima, kolegama i institucijama, nastoji dati što veći dignitet fotografskoj struci.


Svjetlopisi

Fotografija je slikanje svjetlom, a slikanje svjetlom je i slikanje krajolika. U tom visoko estetiziranom konceptu slikovitog traje već dvadesetak godina vizualna potraga Vladimira Šimunića za bezvremenom Arkadijom, mitskom idiličnom zemljom, neostvarenim snom. Kontinent i more, crno-bijelo i boja – svjetovi su kojima se kreće Vladimir Šimunić, neopravdano poznatiji po svom pedagoškom nego fotografskom radu, pa je ova izložba rijetka prilika da s njim krenemo na putovanje kroz vrijeme i prostor, na istraživanje njegovih slikovnih etida.

Konzistentnost i samodisciplina, savršena koncentracija (iz kojih proizlazi i sigurna, precizna kompozicija) i nadasve vješto i nadahnuto korištenje svjetla, konstante su njegovih fotografija – od starijih, crno-bijelih, do novijih radova u kojima koristi i sve mogućnosti suvremenih tehnologija.

I upravo to ponavljanje motiva i variranje tehnika ponajbolje ilustrira ulogu fotografa koji je po svom izboru i vokaciji arbitar svijeta prirode i koji poigravajući se osnovim elementima – zemljom, vodom i zrakom – objektivno pretvara u subjektivno, «ukroćuje» motiv i stvara ono što konvencionalno zovemo slikom, fotografijom.
I crno-bijele i kolor fotografije Vladimira Šimunića, bez obzira na vremenski hijatus koji ih dijeli, izraz su iste stvaralačke ideje, istog senzibiliteta i estetskog koncepta. Crno-bijele marine samo su na prvi pogled prizori mirne luke, čamca ukotvljenog u mandraču uz koji su i srušene kamene kuće. No, tu je i dramatično nebo, prijeteći oblaci iz kojih ipak, barem u jednom slučaju, prodiru «štralovi» sunca, svjetla, nade.

Jednako jednostavno, gotovo elementarno, komponirani su i kontinentalni krajolici u kojima prigušeno svjetlo magličasnog dana ističe geometriju krajolika u kojem su poredane dominantne mase tamne zemlje, livade, iz koje izlaze stabla koja prizoru daju dinamiku i trak mliječnog, jednoličnog neba.

Na ovim krajolicima nema ljudi, nema ničega što bi remetilo sklad cjeline jer su i kolori, premda zasićeni bojom, svjetlom koje omogućava i drugačije poigravanje materijom, u svojoj osnovnoj ideji minimalistički i svakako rukovođeni mišlju da je manje – više. Šimunićevi su kolori logičan nastavak njegovog crno-bijelog svijeta dopunjenog, naravno, i korištenjem suvremenih tehnologija što je u ovom slučaju više priznanje, pa i homage novostima, nego je samo sebi svrha. Doista, njegovi su motivi i dalje jednostavni, lakoćom odabrani (opet kontinent i more) u kojima se suvereno i znalački poigrava svjetlom. Rezultat su prigušene, meke ali i gotovo nadrealističke narančaste marine, potom smireni jesenji krajolici, šarene šume, panorama s oblacima mišljena poput slike starih majstora ili dojmljiva doskočica crvenog krova s bršljanom. U njegovoj interpretaciji čak i obična vododerina u kojoj se u blatnoj vodi ogledaju oblaci postaje školski primjer u kojem bi se – po tko zna koji put – moglo govoriti o temeljnim umjetničkim postulatima, o tome da nije važno što, nego kako.

Šimunićeve su fotografije savršeno čiste, precizne, bez ikakvog detalja koji bi se pokušavao nametnuti, uzdignuti iznad cjeline, i upravo zbog te jednostavnosti, elementarnosti, začudno su tople, prihvatljive i nadasve čitljive na više razina, koje njihov autor vrlo suptilno skriva i otkriva – uglavnom, pušta nas da uzmemo koliko želimo i možemo.

Edda Dubravec 
 
Administracija

 

premiere introduit en 1965, le jopo vélo favorise une vision typiquement finlandais: c'était le & # 8220;ADIDAS CLIMACOOL BOAT PURE vélo pour tout rider.ADIDAS WHITE MOUNTAINEERING Boost & # 8221;ADIDAS ORIGINALS NMD a largement siege réglable guidon faire le vélo facile pour quiconque de manoeuvre.cette pur l'utilitarisme du véhicule est ce qui le rend cool pour nous.bien que peu mis a jour en 2000, la forme classique demeure immédiatement reconnaissable de sa faible image de grand 24 & # 8221; roues.ADIDAS CRAZYLIGHT BOOST 2.5 LOWnon, ce ne sera pas toi sur le pont de brooklyn rapidement sur un occupé mardi matin,ADIDAS ORIGINALS STAN SMITH SNEAKER mais que & # 8217; la question n'est pas la.Adidas Originals Superstar Slip On Wle week - end a jopo est facile avec les amis et la famille. choisis dans une variété de couleurs, de la boutique de la finlandaise, désormais disponible dans de nouvelles couleurs.cinéaste et directeur nathan miller a laché ses nouveaux longs documentaires ldn, offrant un regard en profondeur sur londres et # 8216; s par scene.le film a son tour un aperçu de divers éléments et les acteurs clés,ADIDAS YEEZY BOOST 550 y compris j. hus, fredo,ADIDAS J WALL 3 youngs téflon,women's superstar adidas dj du semtex, reekz mb, photographe vicky grout, gérant d'artistes / animateur de radio morgan keyz,ADIDAS SPRINGBLADE SCHUHE et plus.miller a tiré la photo sur une période de cinq mois, un artiste ou de la musique en direct, montrant ainsi conduit a la prochaine question.appuie sur play ci - dessus pour voir ldn intégralement.