Povratak na glavni izbornik
 
 
Heda Rušec

Odaberite sliku koju želite prikazati:


  

 

 Životopis:
"Među nevelikim brojem naših suvremenih umjetnika koji se bave skulpturom u staklu, od gotovo samih početaka afirmacije ove discipline u nas njome se bavi i unutar svojega umjetničkog djelovanja svestrana Heda Rušec. Sklona sam povjerovati da je u početku rad u staklu bio ponajprije osobni izazov i preispitivanje vlastite imaginacije i mogućnosti, da bi s vremenom čari stakla i savladavanje njegovih zakonitosti zaokupljale sve veću njezinu pozornost te postale, uz tapiseriju, i njezin dominantni likovni izraz.

Svladavajući postupno poznate tehnike rada u staklu, kombinirajući ih i dograđujući, eksperimentirajući unutar granica mogućega, Heda je prošla put od slobodnih staklenih formi, organske provenijencije u ciklusima do oslikanih medaljona kojima afirmira ne samo osobni likovni izraz, nego i sebi prilagođen tehnički postupak. Depersonalizirani prozirni volumeni, koji su bogatstvo svoje unutrašnjosti stapali s vanjskim prostorom, zamijenjeni su tako višeslojnim, okruglim reljefnim formama koje umjesto zarobljenih mjehurića zraka zarobljavaju u svojoj unutrašnjosti slike viđenog, znanog, portrete jasnih asocijacija kao djeliće iskustva i prošlosti.

Crtež izvađen iz sjećanja, decentno i rafinirano koloriran, nanesen na staklo i zaliven njime, dobiva pritom notu svevremenosti, bezvremenosti. Svejedno je pritom jesu li kao imaginativni predtekst uzeti elementi Rangerovih djela ili za renesansu i barok karakteristični portretni tipovi ugrađeni u Hedino sjećanje, oni postaju dio njezina svijeta, njezina spona prošlosti i sadašnjosti. Nudeći nam fragmentarno, pomno odabranim krhotinama (tako se i zove jedan ciklus proizašao iz medaljona!) uvid u djeliće svojega svijeta."

Vesna Mažuran Subotić, u povodu izložbe u Gliptoteci HAZU, 27.10. - 10.11.2007. 
 
Administracija