Povratak na glavni izbornik
 
 
Blaženka Šoić-Štebih

Odaberite sliku koju želite prikazati:


    

    

    

 

 Životopis:
Rođena u Varaždinu, 3.2. 1948. Nakon studija psihologije, germanistike i socijalnog rada, te diplome, 1974. radila kao novinar. Keramiku izučavala u inozemstvu: Centro Sperimentale d Arte u Švicarskoj, u Berlinu, Njemačka, te u Gmundenu, Austrija. 1996. stipendija za studijski boravak u Center for the Ceramic Arts, Watershed, SAD.
Mnogobrojna studijska putovanja u SAD, Brazil, Kinu, Egipat, Italiju, Indoneziju, Mađarsku, Tursku, Belgiju, Nizozemsku, Španjolsku, Austriju, Baltičke i druge zemlje.
Više od petnaest godina, najprije pod mentorstvom a kasnije kao suradnik, radi sa Gustavom Weissom. stručnjakom za keramiku i donedavnim izdavačem specijaliziranog časopisa za keramiku iz Berlina, NEUE KERAMIK. Objavila je u tom časopisu mnogobrojne članke o poznatim hrvatskim keramičarima i zbivanjima u hrvatskoj keramici. Naročito je zapažen članak o akciji hrvatskih umjetnika u vrijeme ratnih zbivanja u Hrvatskoj.
Članak iste tematike objavljen i vrlo zapažen i u američkoj reviji The Studio Potter iz Goffstonea.
O njenom radu 1994. objavljen opsežan prikaz u Neue Keramik a 1998. i prikaz međunarodne izložbe koju je pod naslovom Hommage baroku organizirala u Gradskom muzeju u Varaždinu.
Od 1996. vodi Studio za keramiku u Varaždinu, kroz koji su prošli mnogi potencijalni keramičari, od kojih su dvije polaznice primljene u ULUPUH - Smiljana Brezovec Meštrić i Danijela Pičuljan.
Radila i kao profesor na Graditeljskoj školi u Čakovcu predavajući Oblikovanje i Tehnologiju keramike, prevela mnoštvo stručnog materijala iz područja keramike, te napisala skripta iz područja keramike za potrebe učenika i polaznika tečajeva..
Organizirala mnogobrojne posjete izložbama širom Europe za druge umjetnike i polaznike svojih tečajeva: Ceramic Millennium u Amsterdamu (popratila člankom objavljenim u Konturi), Solno glaziranje u Porajnju, Njemačka, studijska putovanja u Keszkemet, Faenzu, Beč, Veneciju, Grčku, Španjolsku i Portugal itd.
Godine 2002. osnovala s grupom entuzijasta KERAMEIKON, Hrvatsko keramičarsko udruženje, koje okuplja mnoge značajne keramičare, povjesničare umjetnosti i druge likovne stručnjake iz Hrvatske i inozemstva a čija je svrha unapređenje suradnje i komunikacije među keramičarima.
Godine 2002. organizirala Međunarodni festival postmoderne keramike u Gradskom muzeju u Varaždinu s brojnim izabranim sudionicima iz cijelog svijeta i Hrvatske. Uz izložbu organizirala i simpozij te specijalistički seminar o porculanu koji je jedan u nizu koji organizira svake godine u Varaždinu uz sudjelovanje polaznika iz različitih zemalja.
Kao predsjednica KERAMEIKON-a pod pokroviteljstvom Grada Varaždina i Varaždinske županije organizira LONČARIJADU 2003., prvu takvu manifestaciju u nizu, koja doprinosi oživljavanju zamrlog hrvatskog lončarstva.

Bila je na čelu je organizacije Međunarodnog festivala postmoderne keramike koji se od 2005. održao u Gradskom muzeju Varaždin u Galeriji starih i novih majstora a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Grada Varaždina i Varaždinske županije. Tom je prilikom održan i međunarodni simpozij o «Europskoj keramici i njenom mjestu između utjecaja Japana i SAD-a», na kojem glavni govornici bili Janet Mansfield iz Australije ( aktualna predsjednica Međunarodne akademije za keramiku u Ženevi), Gustav Weiss iz Njemačke, Gerry Williams iz SAD-a ( izdavač revije The Studio Potter ), te Rosemarie Benedikt sveučilišna profesorica iz Beča. Organizirani su tom prilikom međunarodni tečajevi u Lubenicama s rekonstrukcijama neolitičkog načina izrade keramike, te izložba CERAMICA MULTIPLEX s izabranim radovima umjetnika iz cijelog svijeta.
Od 2003. organizira godišnju izložbu članova KERAMEIKON-a, pod naslovom KERAMEIKON I PRIJATELJI na kojoj sudjeluju izabrani umjetnici iz Hrvatske i inozemstva. Ta se izložba svake godine tradicionalno pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, odvija u kategoriziranom galerijskom prostoru s pomno odabranim sudionicima.
Za prosinac 2007. planirana je u toj seriji izložba pod naslovom NAJBOLJE IZ AUSTRIJE I HRVATSKE. Izbornice Rosemarie Benedikt iz Beča, te Višnja Markovinović i Dora Pezić Mijatović, članice Umjetničkog savjeta KERAMEIKON-a, Hrvatskog keramičarskog udruženja i doajenke hrvatske keramike, izabrat će najbolje predstavnike keramičke umjetnosti iz Hrvatske i Austrije. Izložba će se održati od 8. do 24. prosinca 2007. u galeriji Zlati ajngel u Varaždinu.

Godine 2003. nominirana od strane ULUPUH-a za nagradu Vladimir Nazor.

Godine 2005. odlikovana za posebni stručni doprinos kulturi grada i keramici, Zlatnom medaljom grada Varaždina.

Održala je i mnoge samostalne i sudjelovala na skupnim izložbama u Hrvatskoj i svijetu ( Portugal, Mađarska, Japan, Belgija, Njemačka, Austrija i SAD).

Članica je ULUPUH-a, Kalkspatza, Njemačkog keramičarskog udruženja za unapređenje kulture, obrazovanja i socijalnog u radu s glinom, The American Ceramic Society, a 2007. godine primljena je u Međunarodnu akademiju za keramiku iz Ženeve - International Academy of Ceramics (IAC).

LINKOVI:
www.kerameikon.com
www.kalkspatz.de
www.neue-keramik.de

 
 
Administracija