Povratak na glavni izbornik
 
 
Ivana Jelačić

Odaberite sliku koju želite prikazati:


    

    

 

 Životopis:
IVANA JELAČIĆ (1918. - 2006.), keramičarka, suosnivačica ULUPUH-a

Ulomci iz teksta Ivanke Horvat o umjetnosti Ivane Jelacic (Vjesnik, 11.8.2002.)

Umjetnost puna duha i narodne baštine

"Rođena je u Jastrebarskom 1918. godine, a djetinjstvo je provela u Batini Donjoj podno Ivančice, gdje je posjed i kurija Jelačićevih, odakle je ponijela jedinstveni svijet likova ljudi i duha Zagorja, jednog minulog vremena.
(...)
U naponu stvaralačkog i umjetničkog okruženja koje je tada vladalo u Školi za umjetnost, godine 1938. Ivana Jelačić se počinje baviti keramikom na satovima modeliranja kod Blanke Dužanec i crtanju kod prof. Tomaševića. Iako je parelelno studirala na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu i tamo 1949. stekla diplomu inženjera, uspješno polaže majstorski ispit keramičarske struke na tada tzv. II Industrijskoj školi 1948. godine. Čuvena Obrtna škola privremeno je nosila naziv »Industrijska« da bi kasnije postala Škola primjenjene umjetnosti, a »keramičarski razred« vodile su umjetnice Stela Skopal i prof. Dužanec.
(...)
Duhovno nasljeđe baštinjeno generacijama kao i vrijeme mladosti provedeno u Zagorju, ova je umjetnica najrječitije utkala u ciklus skulptura pod naslovom "Zagorci". Galerija je to običnih likova u svakodnevnim okvirima od kojih svaki ima svoje ime, kao što su Kum Fuček, Pijanec, Štefina, Fulek, Bogica i Bara. Sve su to likovi odabranih sjećanja, čija poetika podsjeća na rane radove pokreta »Zemlje«.

Opusom "Petrica Kerempuh" osvrnula se Ivana Jelačić 1980. godine svojom terakotom, u manje-više poznatom duhu Krležine i zagorske kajkavštine. To su romantični likovi huncuta, obješenjaka i »kajmebrigaša« u kojima je autorica pokazala svoju najbolju stvaralačku osobnost. Iz tog je razdoblja, točnije 1979. godine, nastala i jedna od rijetkih figura iz »stvarnog svijeta« - duhovito i vješto izrađen lik Miroslava Krleže. Neprirodnost, taštinu, pomodnost i samodopadnost gornjogradskih, donjogradskih i prekosavskih gospođi i milostiva Ivana Jelačić je interpretirala u ciklusima »Milostiva« i »Dame« u razdoblju od 1984. do 1990. godine. Niz naglašenih detalja na figurama iz ovog ciklusa, frizure, nosevi, velike grudi, lančići, nakićeni šeširi i cvjetne aplikacije, još su jedan dokaz neuništivog duha i radosti stvaranja."

Brojni svjetski kolekcionari svoje su kolekcije skulpture u keramici upotpunili figurama ove autorice.

 
 
Administracija