Povratak na glavni izbornik
O nama Sekcije Vijesti Izložbe Edukativni programi Izdavacka djelatnost Kontakt
 
 

GALERIJA ULUPUH:

Adresa i kontakt
Fotografije unutrašnjosti i tlocrt
Aktualna izložba


Izložbe u drugim prostorima



Odaberite sliku koju želite prikazati:


    

    

 


ULUPUH-ove nagrade za 2008. godinu



Povodom pedesetosme godišnjice od osnutka ULUPUH-a, ULUPUH je pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba i predsjednice Skupštine Tatjane Holjevac dodjelio Veliku nagradu ULUPUH-a za životno djelo, te Nagradu za najbolju izložbu u 2008. godini.

Upravni odbor i Umjetnički savjet ULUPUH-a donio je odluku da se:

Velika nagrada za životno djelo dodijeli fotografkinji Mariji Braut

Godišnja nagrada za najbolju izložbu u 2008. dodjeli izložbi ZGRAF10 – međunarodnoj izložbi grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija

Nagrade su uručene na prigodnoj svečanosti u srijedu, 3. prosinca 2008. u 12 sati u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu (Ulica Sv. Ćirila i Metoda 5).

Pored dodjele nagrada uručila se ULUPUH-ovo godišnje priznanje za poseban doprinos ugledu udruge: ministru kulture Boži Biškupiću, članu udruge više od 30 godina, za njegovu nepokolebljivu sposobnost prepoznavanja dobrih programskih orijentacija i izložbenih koncepata na polju primijenjene umjetnosti i dizajna u Hrvatskoj i u vidu međunarodne suradnje, Igoru Čaljkušiću (predavaču na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu) za rad u Organizacijskom odboru Zgrafa 10, te Snježani Vego, profesorici na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, za njezino 20-godišnje edukacijsko djelovanje u institucijama s kojih dolaze budući članovi ULUPUH-a, te za njezino autorsko djelovanje na području tekstila, uvijek suvremenoga, prepoznatljivoga i profiliranoga rukopisa.

Počasnim članovima ULUPUH-a ove su godine proglašeni: Damir Bralić, asistent na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, prof. Slavomir Drinković, dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, profesorice na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu - Zlatka Mencl-Bajs, Jadranka Bačić i Nina Režek-Wilson te Dorotea Jendrić, novinarka Večernjeg lista.


Obrazloženje nagrada:

Marija Braut (rođena 1929. u Celju u Sloveniji) legendarna je pojava i nezaobilazno ime u povijesti hrvatske umjetničke fotografije. U Zagrebu živi od 1941. godine, gdje je završila arhitekturu. Fotografijom se bavi od 1967. - prvo kao učenica, a poslije suradnica Toše Dabca, najpoznatijega predstavnika zagrebačke škole fotografije. Prvu samostalnu izložbu imala je 1969. u zagrebačkoj galeriji Studentskog centra, a iste godine postaje i članicom ULUPUH-a. Do danas je održala više od stotinu samostalnih izložaba, a 2001. u Muzejskom prostoru Klovićevi dvori u Zagrebu i svoju veliku – životnu, retrospektivnu izložbu. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, primjerice Nagrade grada Zagreba 1972. godine i nagrade "Tošo Dabac" Fotokluba Zagreb 1995.g, a ovom prilikom njeno joj udruženje ULUPUH, na pragu 40. obljetnice njezina članstva u toj udruzi (od 1969. godine) odaje priznanje i počast. (više OVDJE)

ZGRAF je međunarodna izložba grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija koja se od 1975. godine trijenalno održava u Zagrebu. Od svojih početaka, 1975. godine, odabirom selektora i otvorenim natječajem ZGRAF prezentira svjetske primjere grafičkog dizajna kako bi se pružio što širi i kvalitetniji uvid u svjetsku dizajnersku scenu, te kontekstualizirali radovi domaće produkcije. Ovogodišnji ZGRAF10 (www.zgraf.hr) činila je glavna izložba u Domu HDLU-a – izabranih 185 radova iz 16 zemalja – presjek najboljeg na području grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija u svijetu, te još 6 popratnih izložbi koje su predstavile radove studenata dizajna na splitskom i zagrebačkom sveučilištu, kratku povijest ZGRAF-a i dizajna kroz izložbu plakata, te dvije samostalne izložbe dva istaknuta autora međunarodnog dizajna: Slavimira Stojanovića i Stefana Sagmeistera, ujedno dobitnika Grand Prixa Zgrafa 9. Uz to, održan je još i niz predavanja, prezentacija i diskusija najeminentnijih hrvatskih i svjetskih dizajnera; Bettina Schulz (Njemačka), Đorđe Balzamović (Velika Britanija) , Dragan Protić (Srbija), Saki Mafundikwa (Zimbabve), Keiko Hirano (Japan), Nikola Đurek, Mario Aničić, Sanja Rocco (Hrvatska), Stefan Sagmaiser (USA). Svojom selekcijom, sudionicima, izložbenim postavom i vizualnim identitetom ZGRAF10 potvrdio je (i premašio) visok profesionalni nivo izvedbe koji ova manifestacija od svojih početaka postavlja pred autore i organizatore. (više OVDJE)

Nagrade je uručila predsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba mr. sci. Tatjana Holjevac. Godišnja priznanja i proglašenje počasnih članova ULUPUH-a obavila je predsjednica ULUPUH-a Ivana Bakal.

U prilogu: fotografije sa dodjele nagrada



Datum održavanja: 3.12.2008. / Autor teksta: ULUPUH




Odaberite datoteku koju želite preuzeti na svoje racunalo:
MarijaBraut-obrazlozenje.doc
zgraf10-obrazlozenje.doc

 
 
Administracija