Povratak na glavni izbornik
O nama Sekcije Vijesti Izložbe Edukativni programi Izdavacka djelatnost Kontakt
 
 

GALERIJA ULUPUH:

Adresa i kontakt
Fotografije unutrašnjosti i tlocrt
Aktualna izložba


Izložbe u drugim prostorima



Odaberite sliku koju želite prikazati:


  

 


ULUPUH-ove nagrade za 2007. godinu



Povodom pedesetsedme godišnjice od osnutka ULUPUH-a, ULUPUH je pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba i predsjednice Skupštine Tatjane Holjevac dodjelio Veliku nagradu ULUPUH-a za životno djelo, te Nagradu za najbolju izložbu/autora u 2007. godini.

Upravni odbor i Umjetnički savjet ULUPUH-a donio je odluku da se:

Velika nagrada za životno djelo dodijeli Virgiliju Gjuricinu

Virgilio Giuricin (rođen 1934. u Rovinju) fotografijom se bavi od rane mladosti, a upravo se ove godine navršava pedesetpeta obljetnica njegova bavljenja fotografskom umjetnosti, od prve izložbe 1952. godine. Njegova se fotografska istraživanja kreću u rasponu od zračnih veduta istarskih krajobraza, preko društveno angažiranih tema sve do sasvim apstraktnih istraživanja na prijelomu primijenjene fotografije i dizajna. U svom dugom umjetničkom djelovanju imao je 152 samostalne izložbe u 20 država: Australiji, Austriji, Belgiji, Crnoj Gori, Kaliforniji (SAD), Kanadi, Hrvatskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Engleskoj, Italiji, Japanu, Makedoniji, New Yorku (SAD), Rumunjskoj, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji i Švedskoj, te sudjelovao na preko 600 skupnih. Njegova su fotografska djela publicirana u brojnim periodičnim časopisa, dnevnicima, revijama, katalozima, fotografskim knjigama u arhivama mnogih domaćih i međunarodnih muzeja i galerija te se nalaze u brojnim privatnim zbirkama u 83 zemlje svijeta.

Ovaj «apsolutni fanatik rada i bezrezervni fan fotografije» (Gorka Ostojić Cvajner) , cijeli svoj životni i radni vijek sustavno radi na promicanju fotografske umjetnosti: u suradnji s kulturnim ustanovama organizira izložbe domaćih i stranih fotografa; piše članke i oglede o fotografiji; organizira susrete, rasprave, smotre, predavanja i tečajeve za mlade fotografe…Strastveni istraživač, pun organizacijskih ideja, ideator je, kreator i predsjednik Centra vizualnih komunikacija "Batana" (1990.) te utemeljitelj i organizator respektabilnog Mundial fotofestivala (1992.) u Rovinju kojima je ovaj mali gradi upisao na svjetsku kartu fotografske umjetnosti. Godine 1999. osnovao je “Međunarodnu zbirku fotografija“ koja se sastoji od preko 2.800 upisanih fotografskih djela, a 2000. godine realizirao je Fotografsku knjižnicu koja danas broji više od 5.300 popisanih svezaka. Nju je osobno obogatio svojom dragocjenom donacijom od gotovo 2.000 stručnih knjiga s područja fotografije.

Član je ULUPUH-a od 1975. godine, Hrvatskog foto saveza (HFS), Talijanskog saveza fotografskih udruženja (FIAF), Međunarodnog saveza za fotografsku umjetnost (FIAP), Fédération Internationale de l’Art Photographique, i Američkog fotografskog društva (PSA).

Godišnja nagrada za najbolju izložbu u 2007. dodjeli izložbi:

Keramička ploča – polje asocijacije, naracije i akcije, tematska, selektirana izložba ULUPUH-ove Sekcije za keramiku, porculan i staklo - koncepcija i selekcija: Višnja Slavica Gabout, prof.

Izložbom je predstavljen nov i drugačiji tretman keramike. Kustosica Višnja Slavica Gabout zadanim je konceptom autore odlučila provocirati da istraže mogućnosti i dosege likovne izražajnosti keramičke ploče. Vesna Aralica, Emil Benčić, Smiljana Brezovec Meštrić, Viola Grgasović, Đurđica Horvat, Tajana Hršak-Tilošanec, Pamela Ivanković, Grozdana Korpar, Zorka Milley, Orjenka Mirjan, Marina Orlić, Vladimir Pecić, Dora Pezić-Mijatović, Neva Prpić, Karmen Ptičar, Boris Roce, Liljana Smodlaka, Sanja Stani, Blaženka Šoić Štebih i Ivančica Vončina, odgovorili su na taj izazov individualno, ali suvereno, potvrdivši polaznu tezu same kustosice da «keramičari danas više ne razmišljaju isključivo utilitarno - ili još gore, dekorativno, nego naprotiv, da promatraju svijet oko sebe očima suvremena i često angažirana umjetnika». Za razliku od uobičajenih izložbi keramike, Višnja Slavica Gabout ovom je izložbom keramiku svrstala u red medija koji ravnopravno s ostalima mogu odgovoriti na suvremene umjetničke zahtjeve i koncepte.

Višnja Slavica Gabout (r. 1954. u Sisku), povjesničarka umjetnosti, likovna kritičarka i novinarka, bavi se izložbeno-galerijskom djelatnošću i likovnom kritikom više od 30 godina. Profesionalne recenzije i osvrte s područja likovnih umjetnosti objavljuje u dnevnim, tjednim i periodičnim novinama i časopisima, a kao likovna kritičarka autorica je i selektorica brojnih samostalnih i skupnih izložaba u Hrvatskoj. Uz članstvo u ULUPUH-ovoj Studijskoj sekciji, članica je Hrvatskog novinarskog društva, Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, te Hrvatskog društva znanstvenih i tehničkih prevoditelja.

Pored dodjele nagrada uručeno je ULUPUH-ovo godišnje priznanje za poseban doprinos ugledu udruge: Ivi Babaja (grafičkoj dizajnerici izabranoj ove godine za potpredsjednicu ICOGRADA-e, krovne međunarodne organizacije za grafički dizajn) i Darku Glavanu, likovnom kritičaru i kustosu, za njegov angažman za primjerenu valorizaciju primijenjenih umjetnosti.

Počasnim članovima ULUPUH-a ove su godine proglašeni: prof. Miljenko Domijan, glavni konzervator u Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH, Vesna Klarić, urednica u redakciji Programa za kulturu HRT-a, Tugomir Lukšić, ravnatelj Muzeja Mimara, Višnja Markovinović, keramičarka i Marko Stanić, tajnik Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Pored toga, scenografu Daliboru Laginji, članu ULUPUH-ove Sekcije za kazališnu i filmsku umjetnost, uručena je plaketa OISTAT-a, krovne međunarodne udruge kazališnih scenografa koja ga je izabrala među 16 počasnih scenografa ovogodišnjeg Praškog kvadrijenala.

Nagrade je uručila predsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba mr. sci. Tatjana Holjevac.
Godišnja priznanja i proglašenje počasnih članova ULUPUH-a obavila je predsjednica ULUPUH-a Ivana Bakal.

Nagrade i priznanja uručeni su dobitnicima na prigodnoj svečanosti u Staroj gradskoj vijećnici (Ulica Sv. Ćirila i Metoda 5, Zagreb), u petak, 28. prosinca 2007. u 12 sati.

Nakon dodjele nagrada priređen je svečani domjenak.


Datum održavanja: 28.12.2007. / Autor teksta: ULUPUH





 
 
Administracija